Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 16.


Gusztáv, valamint Marcell napja.

Az Úr védelmez téged, az Úr a te oltalmad jobb kezed felől. Nem árt neked nappal a nap, sem éjjel a hold. (Zsolt 121,5–6)

Jézus így imádkozott: Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól. (Jn 17,15)

Olvasmányok: Mt 6,6–13 és Lk 5,27–32

 

Lelki útravaló a mai napra

Mindannyiunkat érnek veszedelmek, amelyek váratlanul törnek ránk, és amelyeket nem tudunk sem kikerülni, sem sebek nélkül átvészelni. Félelmetes, kilátástalannak tűnő helyzetek, elhordozhatatlannak érzett krízisek ezek. Minden figyelmünket, erőnket gúzsba kötik, megbénítanak.
Isten nem véletlenül irányítja figyelmünket önmagára, a még nagyobbra. Az ő üzenete ezekben a helyzetekben is egyértelmű, vigasztaló, bátorító: nem maradtunk egyedül. Ő velünk van. Ő a Mindenható, aki védelmezőként, őrzőként tartja kezében az életünket, de az életkörülményeinket is. Semmi sem történik velünk a tudta nélkül, nem vagyunk kiszolgáltatva semmilyen életünk ellen ható hatalomnak.
Teljes biztonságban vagyunk, még akkor is, ha ezt a sötétségjárásunkban éppen nem látjuk. Ennek tudatosításáért, új erőért, az életért üzen, szól, cselekszik. Önmagát ragyogtatja fel előttünk – kegyelmesen: a biztonságunk nem tőlünk, a mi hitünktől vagy akaraterőnktől függ, hanem az ő döntésétől. Márpedig ő szeretettel döntött már mellettünk, az életünkről. Erre a nagyobbra érdemes feltekintenünk mélységeinkben!

*

Mennyei Atyánk! Hálát adunk neked, hogy te fogod a kezünket. Nem engeded el életünket egy pillanatra sem. Szeretettel vigyázod zarándoklatunkat a hozzád vezető életutunkon. Segíts, hogy ne veszítsük el tekintetedet a mélységeinkben sem! Őrizz meg minket attól a sötétségtől, amelyben nem vesszük észre a „még nagyobb” ragyogását – téged. Ámen.

Szerző: Eszlényi Ákos

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982