Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 17.


Antal és Antónia, valamint Örs napja.

Ökumenikus imahét Ne bánkódjatok, mert az Úr előtt való örvendezés a ti menedéketek! (Neh 8,10b)

Úgy ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái: [...] mint szomorkodók, de mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók, mint akiknek nincsen semmijük és akiké mégis minden. (2Kor 6,4.10)

Vízkereszt ünnepe utáni 2. vasárnap

Olvasmányok: Jn 2,1–11 és 1Kor 2,1–10

Lekció: Jn 2,1–11
Róm 12,6–16

Igehirdetési ige: 5Móz 31,11–15

Úrvacsorai gondolatok

2020–21-ben az úrvacsora felé fordul tekintetünk. Minden alkalmat felhasználva próbáljuk megsejteni és megragadni a nagy titkot: Isten látható-ízlelhető szeretetét. A mai ünnepen ezt a mondatot vigyük magunkkal tarisznyánkban:

Úrvacsoravétel: örömteli pillanat, amikor az Úr asztaláról lehulló morzsával jóllakhatok. (Gáncs Péter)

 

Lelki útravaló a mai napra

Valamikor a múlt század végén történt, hogy mozgássérült fiatalokkal táborozva az egyik nyáron megismerhettem ezt a nem mindennapi fiatalembert. Az egyik (szomorú) különlegessége az volt, hogy a jelenlévők közül neki volt a legtöbbféle egészségügyi problémája. Önmagát nem kis öniróniával csak állatorvosi lónak nevezte, mert nyúlszájjal, farkastorokkal, nyitott gerinccel és vízfejűséggel jött a világra. Elképedve hallgattuk a beszámolóját a többórás műtétek soráról. De volt egy még szembeötlőbb különlegessége – szinte mindig mosolygott. Nem állhattam, hogy meg ne kérdezzem, hogyan tud a sok fájdalom és küzdelem közepette ilyen pozitív maradni. Azt válaszolta: „Amikor a sokadik életmentő beavatkozást is elvégezték rajtam, közölte az orvos, hogy az életem cérnaszálon függ, ezért próbáljak meg örvendezve, pozitívan élni, mert ha elhagyom magam, abba bele fogok halni.” Vagyis: örülj, vagy meghalsz!
A megrendítő választól először elszégyelltem magam: milyen jelentéktelen problémák miatt is frusztrált és panaszos tudok lenni! Aztán eszembe jutott, hogy volt valaki nagyon régen, aki rajtam, mindnyájunkon életmentő beavatkozást hajtott végre. Jézus a saját életét adta oda a mienkért cserébe. Ha ezt az üzenetet a magunkévá tettük, megtelhetünk örömmel, hálaadással, élettel. Ez a túlélés útja – ma is.

*

Uram, kérlek, ajándékozd nekem a hálaadás lelkét, hogy ne kelljen állandóan panaszba és elégedetlenségbe süllyedve élnem. Hadd legyen a benned való örvendezésem menedék, menekülési útvonal a magam és a körülöttem élők számára is. Áldj meg, hogy áldássá lehessek ezen a napon mások életében is. Ámen.

Szerző: Sághy Balázs

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982