Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 18.


Piroska, valamint Margaréta, Margit napja.

[Uram,] te adsz életet mindnyájuknak. Téged imád a mennyei sereg. (Neh 9,6c–d)

Bizony, őtőle, őáltala és őreá nézve van minden: övé a dicsőség mindörökké. (Róm 11,36a)

Olvasmányok: 5Móz 4,5–13 és Lk 5,33–39

 

Lelki útravaló a mai napra

„Isten! kit a bölcs lángesze fel nem ér,
Csak titkon érző lelke ohajtva sejt:
Léted világít, mint az égő
Nap, de szemünk bele nem tekinthet.”
Így sóhajt fel csodálattal és ámulattal Berzsenyi Dániel Fohászkodás című versében.
A mai nap nekünk is ezért adatott, hogy ámulattal és csodálattal, leboruló imádattal gondoljunk Istenre. Micsoda is az Isten? Az egész világ Ura. Ő teremtett mindent. Milyen gyönyörű és változatos a világ teremtő keze nyomán! Hogyan is gondolhatná bárki, hogy magától létrejöhetett volna mindez?!
Csak annyit mondhatunk el róla, amennyit megmutatott nekünk magából, de amit tudunk, az elég is. Tudjuk, hogy Isten szeret minket, kicsiny és gyarló embereket, s ezért lett emberré, és szabadított meg a bűn rabságából. Feltámadásával pedig reményt ad, hogy nem a halálé az utolsó szó az életünkben.
Az Isten Szentháromság, Atya, Fiú, Szentlélek, s bár ez az emberi ész számára felfoghatatlan, azt mégis tudjuk, hogy hármas létében is értünk cselekszik. Amikor felhangzik Isten igéje, a mindig Krisztusra mutató Szentlélek folytonosan azon munkálkodik, hogy ébressze, növelje, gazdagítsa hitünket, erősítse gyülekezeti közösségünket. Méltó tehát arra, hogy csodáljuk, s leborulva imádjuk, mert bizony, őtőle, őáltala és őreá nézve van minden: övé a dicsőség mindörökké.

*

Istenünk, mennyei Atyánk! Leborulva imádjuk teremtő és gondviselő jóságodat és hatalmadat.
Istenünk, megváltó Krisztusunk! Leborulva imádjuk keresztet vállalt megváltó szeretetedet.
Istenünk, vigasztaló Szentlélek! Leborulva imádjuk a hitünkért és közösségünkért végzett szolgálatodat.
Légy áldott mindörökké! Ámen.


Szerző: Isó Dorottya

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982