Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 23.


Zelma és Rajmund, valamint Emerencia napja.

Így szól az Úr: Örömmel [...] teszek jót velük. (Jer 32,41)

Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet. (Lk 19,10)

Olvasmányok: 5Móz 33,1–4(7.12–16) és Lk 6,27–35

 

Lelki útravaló a mai napra

Örömmel, felszabadultan jót és jól tenni igazi csoda. Ugyanakkor sokkal kézenfekvőbb, hétköznapibb, amikor a jótett számításból fakad: aki ad, az valamit el is vár cserébe. Az adományozó várja a köszönetet, a hálát, hogy neve a megfelelő helyen fel legyen tüntetve. A segítségért segítséget várunk viszonzásul, ha egyszer mi szorulnánk rá. Általános az a gondolkodás, hogy a jót, amit teszünk, visszakapjuk majd az életünk során vagy esetleg azután. Ezzel a hozzáállással erősen beíródik a szótárunkba az érdem kifejezés, és mindinkább halványul az önzetlen öröm.
Isten örömteli cselekvése életünk ajándéka. Nem azért teszi, mert ez nekünk jár. Nem is azért, hogy örökre adósává tegyen vagy lekötelezzen minket. Az ajándékozás lényéből, szeretetéből fakad – nekünk pedig létfontosságú. Jézus által megismerhetjük ennek az ajándéknak valódi értékét és árát.
Az elveszett és megtalált, bűnbocsánatot nyert emberé Isten öröme. Aki ad, abból ad tovább, amit Isten neki ajándékozott. Lehet-e ennél mélyebb, tisztább forrása a jó cselekvésének, a másik ember megkeresésének és a megbocsátásnak?

*

„Öröm van nálad, még ha búbánat / Ér is minket, Jézusunk. / Benned és véled mienk az élet, / Nagy Megváltónk, hű Urunk. / Te széjjeltéped a köteléket. / Ki benned bízik, sziklára épít, / Örökké élhet, halleluja! / Kegyelmet leltünk, átölel lelkünk, / Átfogunk hittel, és nem szakít el / Semmi tetőled, halleluja!” (EÉ 364,1)

Szerző: Süller Zsolt

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982