Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 24.


Timót, valamint Metella, Xénia napja.

Miért pereltek velem? Hiszen ti hagytatok el hűtlenül – így szól az Úr. (Jer 2,29)

Mivel mindenki vétkezett, és nélkülözi Isten dicsőségét, Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által. (Róm 3,23–24)

Vízkereszt ünnepe utáni utolsó vasárnap

Olvasmányok: Mt 17,1–9 és 2Kor 4,6–10

Lekció: Mt 17,1–9
2Pt 1,16–21

Igehirdetési ige: 2Móz 24,12–18

Úrvacsorai gondolatok

2020–21-ben az úrvacsora felé fordul tekintetünk. Minden alkalmat felhasználva próbáljuk megsejteni és megragadni a nagy titkot: Isten látható-ízlelhető szeretetét. A mai ünnepen ezt a mondatot vigyük magunkkal tarisznyánkban:

Az úrvacsorához az ember járul, és ő veszi magához azt, mégsem az ember, hanem Isten cselekszik benne, aki ajándékaiban részesít. Az ő vendégei vagyunk. (Reuss András)

 

Lelki útravaló a mai napra

Ez az év is jól indul – mondják, ha minden simán megy, jók a kilátások. Új lendülettel és reménységgel indítottuk az évet és tervezzük a jövőt. Az év első hónapjának vége felé azonban két kijózanító igét kapunk. Isten tükröt tart elénk, és azt kéri: ezt is vegyétek figyelembe, amikor előre néztek. Nem a fejünkre olvas valamit – bár megtehetné –, hanem tényeket közöl. A mai napot, az előttünk álló hetet, a ránk váró hónapokat befolyásolja az, hogy ezek a tények tények maradnak-e, vagy meg lehet változtatni őket.
Tény az, hogy perben állunk az Istennel. Titkon vagy tudatosan őt okoljuk sok mindenért, számonkérjük őt, indirekt módon kritizáljuk is, mert mi tudnánk jobb megoldásokat az életünkre, mint amilyeneket ő ad. Pedig jobb lenne önkritikát gyakorolva csendesebbre fogni a szavunkat. „Miért perlekedtek velem? Hiszen ti hagytatok el hűtlenül…” Az élet minden gondjának, bajának hátterében az áll, hogy Ádám és Éva, azaz az ember eltávolodott és elszakadt Istentől, s ez alól mi sem vagyunk kivételek. Senki sem kivétel – mindenki vétkezett, írja Pál. De mindenki számára érvényes az elvégeztetett megváltás műve. Az, hogy Jézus meghalt a kereszten, hogy megtörje az ördögi kört, s elvegye a bűn erejét. Az én bűnöm erejét. Megváltoztatta azt a bizonyos tényt. Lehet hát újat kezdeni! Jézusért.

*

Köszönöm, Uram, hogy nem a bűn, az Isten nélküli véges és értelmetlen élet mókuskerekében kell rohangálnom. Kiléphetek, felszabadulhatok, újat kezdhetek. Új értelmet adsz mindennapjaimnak, a mai napomnak is. Csendesítsd el vádaskodó szívemet, szembesíts életem valóságával, de szembesíts naponként Krisztus keresztjének felkínált ajándékával is. Áldott légy, Istenem, ezért a lehetőségért ma is. Ámen.

Szerző: Hafenscher Károly

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982