Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 25.


Pál, valamint Bottyán, Henrik napja.

De neked nem vetek véget. Megfenyítelek igazságosan, mert nem hagyhatlak büntetés nélkül. (Jer 30,11b–c)

Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. (1Pt 5,6)

Olvasmányok: 2Kor 3,(9–11)12–18 és Lk 6,36–42

 

Lelki útravaló a mai napra

„Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot.” Arkhimédész büszke mondata számomra a Golgotán nyer igazi értelmet. A pont, amelyen megfordul a világ, a kereszt, amelyen Jézus Krisztus, az én Uram halt kínhalált. Ki is mondta: „Elvégeztetett.” Megtört. Megtörtént. Legyőzték. Azaz ő győzött le mindent. Kísértést. Kísértőt. Halált. Megalázta magát, Isten pedig felmagasztalta őt. Isten nem hagyott bűnt büntetés nélkül. De az ítélet nem minket tört darabokra. Minden megfordult a keresztnél. A bűnt megtörte a kegyelem. A halált legyőzte az élet Ura.
Pál napján érdemes egy pillantást vetni a legkisebb apostolra is. Története nagyon is élettelivé teszi, hogy mit jelent a gyakorlatban ez a fordulat. Ő maga is együtt fordul a világgal, ahogyan Isten kimozdította azt a sarkaiból. Megtérése, pálfordulása csupán ennek a felismerése volt. Immár nem ellene küzdött, hanem belesimult ebbe a fordulatba. Elfogadta az új irányt. A gyűlölettel szemben a békességet. A haraggal ellentétben a kegyelmet. Halál helyett az életet.
A kereszt lett az apostol életének is a fix pontja, ahol ítélet helyett életet kapott. Az arkhimédészi gondolat pedig elveszti sajátos gőgjét, mert aki mozgat, ami kimozdít mindent a sarkaiból, már megint nem az ember, hanem az Isten, az ő kegyelme és irgalmas szeretete.

*

„Kegyelemnek szép rózsája, / Virágoknak szép virága, / Könnyek között, mélységekben, / Fájdalmaknak földjén terem.
Ez a rózsa: Krisztus-kereszt. / Illatozik, sebet hegeszt. / Bár nem tetszik a testednek, / Üdvösséges a lelkednek. (…)
Krisztus-kereszt, csodavirág! / Vele járni nagy boldogság. / Hordozd kereszt boldogságát, / Úgy kövessed Jézus nyomát!” (EÉ 456)


Szerző: Horváth Z. Olivér

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982