Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 04. 07.


Herman, valamint József napja.

Sokak vétkét vállalta magára, és közbenjárt a bűnösökért. (Ézs 53,12)

Jézus mondja: Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! (Lk 6,28)

Olvasmányok: Jn 20,11–18 és Lk 24,50–53

 

Lelki útravaló a mai napra

Amikor Jézus személyéről gondolkodunk, talán a legnehezebb ezt az ézsaiási gondolatot megérteni. Miért vállalja magára valaki mások vétkét? Miért vállalja magára valaki mások gondját? Mit jelent az önfeláldozás?
Jól emlékszem az első hónapokra, amikor édesanya lettem. Alig-alig volt olyan éjszakám, amikor nem kellett legalább kétszer felkelnem kisgyermekemhez. Később visszagondolva ezekre az időszakokra, megdöbbenve vettem észre, hogy mindezt sosem kényszerből vagy kötelességből tettem. Egészen egyszerűen teljesen természetesnek tűnt, hogy akit az Istentől kaptam, akinek kicsiny szíve ott dobogott hónapokig az én szívem alatt, azért felkelek, virrasztok, neki mindent odaadok.
Jézus nem kötelességből ment a keresztre. Ő nem engedelmességből vállalta a közbenjárást a bűnösökért. Ő azért tette ezt, mert az övéi vagyunk! És ami az enyém, azért mindent megteszek. Azért még a lehetetlent is vállalom.
Milyen érdekes a gyermek! Milyen érdekes az ember! Alig-alig tudunk hálásak lenni azokért, akik életüket adták értünk. Jézus az életét adta érted és értem. „Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” (Ézs 53,5b)

*

Drága Úr Jézus! Te szolgai formát vettél fel. Te emberekhez lettél hasonlóvá. Te szenvedtél. Te sebeket viseltél. Te kereszten haltál kínhalált. Sokak vétkét vállaltad magadra. Az én vétkeimet is te hordoztad. Kérlek, adj igaz bűnbánatot! Kérlek, adj megtérést és új kezdetet! Kérlek, teremts bennem tiszta szívet, hogy meglássam, mennyire szeretsz, és karjaidba meneküljek. Ámen.

Szerző: Pongráczné Győri Boglárka

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982