Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 04. 08.


Dénes, valamint Lídia, Mária, Marietta, Valter napja.

De az Úristen kiáltott az embernek, és ezt kérdezte: Hol vagy? Az ember így felelt: Meghallottam hangodatakertben, és megijedtem, mert meztelen vagyok. (1Móz 3,9–10)

Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk. (Zsid 4,13)

Olvasmányok: Jn 21,1–14 és Kol 1,1–14

 

Lelki útravaló a mai napra

Azért viselünk ruhát, hogy eltakarjuk meztelenségünket. Amikor Isten megalkotta a világot, az emberpárt egy csodálatos kertbe helyezte. Nem tétlenségre teremtette őket, hanem munkára. Gondozniuk kellett a kertet. Minden fának a gyümölcséből ehettek, csak a jó és rossz tudásának fájáról nem. Ők mégis megszegték Isten törvényét.
Sajnos sokszor megfeledkezünk arról, hogy minden ember felelős a tetteiért. Isten pedig állandóan keres bennünket. Őelőle nem tudunk elrejtőzni. Egy fa, amely az Édenkert közepén volt: az ember bűnbeesésének eszköze. Az emberi természet olyan, hogy szereti elrejteni magát. Nem akarja beismerni bűnösségét. A fa az oka a bűnnek. Miért nőtt olyan nagyra, és miért olyan kívánatos a gyümölcse? A kígyó az oka a bűnbeesésnek; miért beszéli rá Évát, hogy szakítson és egyen férjével együtt?
A tudatlan kisgyermek, amikor megüti magát a kiságya sarkában, megveri az ágyát, mert azt találja bűnösnek. Mi, felnőttek jót mosolygunk ezen, pedig mi is ebbe a hibába esünk. Isten hívása rá kell hogy ébresszen bennünket arra, hogy Isten elől nincs menekvésünk. Isten azonban úgy szeret, ahogyan vagyunk. Milyen nagyszerű, hogy Isten kegyelmes szeretete sokkal nagyobb az ember bűnénél! Az ítélet napján neki kell majd számot adnunk tetteinkről.

*

„Szent, örök Isten, nincsen hova lennem. / Bárhova futnék, te utolérsz engem. / Egy menekvés van: hozzád térni, / Szívem kitárni, irgalmat kérni.” (EÉ 431,1)

Szerző: Kecskeméti Pál

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982