Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 04. 10.


Zsolt napja.

Öregkoromban se vess el engem, ha elfogy az erőm, ne hagyj el! (Zsolt 71,9)

Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. (2Kor 4,16)

Olvasmányok: Lk 24,1–12 és Kol 1,24–29

 

Lelki útravaló a mai napra

Ha megöregszünk, elkopik a testünk. Előttem vannak az anyai nagyszüleim, akikkel az utolsó éveik során együtt laktunk. Minden este átcsoszogtak a hálószobánkon, és szóltak hozzánk néhány kedves szót. Tiszteletet éreztem irántuk, a hosszú élet iránt, amit a lassúságuk láthatóvá tett, de kíváncsiság is volt bennem: milyen lehet ilyen testi korlátok között élni? A korlátokat, amelyekre gyerekként még rácsodálkoztam, ma már kezdem magam is megismerni. A kihívást is, amely abból a felismerésből fakad, hogy ez a testi folyamat, „a külső emberünk megromlása”, visszafordíthatatlan. Lehet talán lassítani, sok odafigyeléssel, tudatosan kialakított életformával fékezni, de nem lehet megállítani. Együtt kell vele élni. Az öregedéssel való együttélés során pedig kialakulhat bennünk két értékes készség: a készség a kérésre és a készség a reményre.
A mai zsoltár a kérésre tanít bennünket, segít, hogy legyőzzük magunkban azt a gátlást, amelyre Nagy László így mutatott rá: „…nekem a kérés / nagy szégyen…” Nem, a kérés nem szégyen, sőt egyre nagyobb teret kell kapnia az életünkben! Az öregkorral növekedő reményt pedig Rónay György szavai adják vissza elfelejthetetlen módon: „Egyre sötétebb az alagút. / De egyre fényesebbek a lámpák.” Napról napra fényesebbek.

*

Istenünk, köszönjük neked, hogy igéddel kérni és reménykedni tanítasz bennünket. Kérni akkor, ha elfogy az erőnk, és szembesülünk a korlátainkkal. Reménykedni abban, hogy a testi kiszolgáltatottságunk ellenére megtapasztalhatjuk a megújulást, felfrissülést, életünk távlatainak a kinyílását. Köszönjük, hogy megszólítasz bennünket, és nem engeded el a kezünket. Ámen.

Szerző: Csepregi András

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982