Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 05. 03.


Tímea és Irma napja.

Az Úr az én támaszom. Tágas térre vitt ki engem... (2Sám 22,19–20)

Jézus... meglátott egy embert a vámszedő helyen ülni, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: Kövess engem! Az felkelt, és követte őt. (Mt 9,9)

Olvasmányok: 2Móz 15,(1–11)19–21 és Dán 9,1–19

 

Lelki útravaló a mai napra

Van egy egyszerű és ismert pszichológiai teszt, amelyet bárki otthon magán is elvégezhet: Írj saját magadról húsz állítást, ami arra a kérdésre válaszol, hogy ki vagy te.
Legtöbben úgy válaszolunk, hogy húsz alkalommal egy-egy kategóriába soroljuk magunkat. A szerepeink által definiáljuk, hogy kik is vagyunk. Ember vagyok, nő vagyok, lelkész vagyok, hívő vagyok, anya vagyok stb. Ezzel nincs is semmi baj. Előfordul azonban, hogy egy-egy szerepbe beszorulunk, s az túlságosan is szűkösnek bizonyul. Ráég a valódi arcunkra az a maszk, amelyet egy adott szerep megkövetel.
Hasonló volt a helyzet Mátéval, a vámszedővel is. Látszatra mindene megvolt: sikeres volt a szakmájában, jól keresett, voltak barátai és barátnői, akikkel együtt szórakozhatott. Legbelül azonban üresnek érezhette magát. Amikor a kapernaumi piacon valaki Mátéra nézett, csak egy vámszedőt látott: a gyűlölt rómaiak bérencét, aki egész nap a szegény halászok kárára tömi a saját zsebét. Jézus azonban észrevette benne a leendő tanítványt. Azt az embert, aki mindent otthagyva követni fogja őt. Jézus keresztüllátott a közömbös arckifejezésen és a vámszedő szerep kellékein. Ugyanígy néz ránk is. Jézus nem csupán a szerepeinket látja, hordjuk akár büszkén vagy szégyenkezve a jelmezünket. Úgy lát és szeret téged, ahogy vagy.

*

Úr Jézus Krisztus, olyan megkönnyebbülés tudni, hogy te nemcsak azt látod, amit az emberek. Téged nem vakít el a látszat, sem a képmutatás, sem a titkolózás, sem a szégyen. Te a szívünk legmélyére látsz, ahol legbensőbb önmagunk lakozik. Éppen itt, a szívünk legmélyén akarsz bennünket megszólítani és elhívni. Segíts nekünk kiszabadulni szűkössé vált szerepeinkből a te lelked által! Ámen.

Szerző: Seben Glória

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982