Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 05. 05.


Györgyi, valamint Gothárd, György, Piusz, Toszka napja.

Nagy hatalmammal és kinyújtott karommal én alkottam meg a földet meg az embereket és az állatokat, amelyek a földön élnek, és annak adom, akinek jónak látom. (Jer 27,5)

[Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. (Mt 5,5)

Olvasmányok: Róm 15,14–21 és Dán 10,1–21

 

Lelki útravaló a mai napra

A Hegyi beszéd elsősorban azt a kérdést járja körül, miként tudjuk mi, emberek élhetőbbé, harmonikusabbá tenni ezt a világot egymás számára. Gyarlóságunk ellenére valamilyen oknál fogva a világ teremtője mégis nekünk adta ezt a szép, de egyben buktatókkal teli feladatot. Időnként csak ráérezni tudunk arra, mit is jelenthet ez pontosan, hogyan tudjuk betölteni az Istentől kapott küldetést, mitől lehetünk igazán jó sáfárokká. Isten minden egyes alkalommal, amikor egymásra bíz minket, amikor mozgósít bennünket, egyben kockázatot is vállal ezzel a lépésével. Vajon megtesszük-e a tőlünk telhető legtöbbet a jó megéléséért? Vajon tudunk-e kellő jámborsággal és puhasággal fordulni a világ gondjaihoz? Tudunk-e kezeskedni az övéiért, és békét teremteni magunk körül? Ki tudjuk-e szűrni a szeretetteljes „uralkodás” ismérveit és szelídséggel meghozni a lehető legjobb döntéseket? A hatalom és erőszak eszközei helyett meg kellene találnunk a gyengédség és tapintatosság útjait és módjait.
„És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” (1Móz 1,31a) Rajtunk is múlik, hány ember számára válik valósággá ez az isteni megállapítás, hogy megpróbáltatásaik közepette mennyien élhetik át igazán, milyen szerető Istenük van, és mennyiféle áldásával gazdagítja mindennapjainkat.

*

Uram! Adj bölcsességet, hogy mindig tudhassam, mikor és milyen lépéseket tehetek a béke megőrzéséért. Adj nekem szelídséget, hogy soha se értékeljem többre magamat embertársaimnál. Adj nekem türelmet, hogy ne veszítsem el a fejemet, ha nem látom rögtön a változást. Köszönöm, Istenem, hogy nem hagysz magamra a fontos feladataim elvégzésében. Ámen.

Szerző: Vincze Délia

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982