Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 03. 01.


Albin, valamint Albina napja.

Jákób azt mondta Józsefnek: Eredj és nézd meg, hogy jól vannak-e testvéreid és a nyáj! (1Móz 37,14a)

És senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. (Fil 2,4)

Olvasmányok: 1Móz 37,3–4.12–14.23–35(36) és Lk 11,29–32

 

Lelki útravaló a mai napra

„Úgy fogadd be a testvért, / Mint Krisztus tégedet!” – Evangélikus énekeskönyvünk ismerős énekének kezdése több szempontból is összefoglalja a keresztyén ember önmagához és másokhoz való hozzáállásának lényegét és összefüggéseit. Pál apostol is erre törekszik, amikor az ünnepélyes hangvételű Krisztus-himnuszban kitér arra, hogy Jézus áldozati halála átrendezi az emberi kapcsolatokat is.
Az ige olvasása több kérdést is felvethet bennünk: Miért állítsam a másikat magam elé? Tényleg ezt várja tőlem Jézus? Legyek teljesen altruista? A válasz ott van a sorok között: Jézusra nézve legyek a másikra is tekintettel, és Jézust keresve a másikban figyeljem az ő szükségleteit, figyeljek arra, hogy mi lehet hasznos az ő életében. Isten gondoskodó szeretete indíthat bennünket erre, mert ezt mi is megtapasztaljuk nap mint nap. De nagyon fontos az „is” szócska is, nemcsak itt, hanem Pál bátorításában is, amely nem önmagunk elhanyagolására, hanem arra hív, hogy próbáljuk együtt látni a magunk és mások helyzetét, Jézus Krisztusra és egymásra való utaltságunkat. Ahogy az ének utolsó versszaka is mondja: „Nincs, ami megújíthat, / Se mást, se tégedet, / Csak a Krisztusból tűző, / Forró, hű szeretet.” (EÉ 474,4)

*

Úr Jézus, te nem kérsz tőlünk többet annál, mint amit meg tudunk tenni. Sőt arra kérsz, amire nekünk is szükségünk van: legyünk közösségben egymással, elfogadó és segítő szeretettel. Add nekünk, kérünk, ennek felszabadító felismerését! Ámen.

Szerző: Grendorf-Balogh Melinda

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982