Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 05. 06.


Ivett és Frida, valamint Friderika, János, Judit napja.

Mindenki várakozva néz rád, és te idejében adsz nekik eledelt. Kinyitod kezedet, és kielégítesz minden élőlényt kegyelmesen. (Zsolt 145,15–16)

Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál. Nézzétek meg a hollókat: nem vetnek, nem is aratnak, nincsen kamrájuk, sem csűrük, Isten mégis táplálja őket. Mennyivel értékesebbek vagytok ti a madaraknál! (Lk 12,22–24)

Olvasmányok: 1Kor 14,6–9.15–19 és Dán 12,1–13

 

Lelki útravaló a mai napra

Az aggódás a szívünk belső hírfolyama. Meditációja. Az, amire önkéntelenül visszatérnek a gondolataink, amit a magányunkban teszünk, az valójában az életünk istene. Ami a biztonságérzetünk legfőbb forrása, ami a büszkeségünk, életünk értelme, ami miatt „valakinek” érezzük magunkat.
Lehet tesztelni, mi az. Ha életünknek egy számunkra fontos darabja veszélybe kerül vagy elvész, akkor haragszunk, szomorúak vagyunk. Amikor egy nagyon fontos részével történik ez, akkor nagyon haragszunk. Ha viszont az életünk istenét látjuk veszélyben vagy veszítjük el, akkor kétségbeesünk. Értelmét veszti az egész életünk. Vagy fordítva: amit feltétlenül meg kell kapnunk, meg kell szereznünk, különben senkik vagyunk – ez a funkcionális istenünk.
Az aggódás azt mutatja, hogy mi az, amiben Isten helyett bízunk. Ami Isten és miközénk áll. Isten pontosan tudja, hogy mire van szükségünk. Rajta kívül semmi mást ne tegyünk az életünk közepévé. Gondolatainkat Jézus személyére tereljük: az igén keresztül Isten váljék számunkra valóságosabbá a napi szükségleteknél. Ha Jézus személyében Isten önmagát, saját életét is odaadta – és még a madarakról is gondoskodik –, ugyan mi aggódnivalónk volna? Hadd legyen a pénz csak pénz, a ruha csak ruha, az étel csak étel – az élet ennél sokkal több, ha Jézus a célja és értelme.

*

Uram! Felnézek rád. Messze a gondjaim, a feladataim és az örömeim fölött látlak. De te lehajoltál hozzám. Tudom, hogy kezedben tartod életem eseményeinek az időzítését és irányát. Ezért félelem nélkül, bátran fogok hozzá a munkához. Ezért tudom élvezni ajándékaidat. Segíts, hogy semmit ne a várható öröm és haszon érdekében, hanem a gondoskodásodban bízva, önzetlenül és nagyvonalúan tegyek. Ámen.

Szerző: Győri Péter Benjámin

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982