Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 11. 11.


Márton napja.

Mert ha nem hallgattok az Úr szavára…, akkor ellenetek fordul az Úr, ugyanúgy, mint őseitek ellen. (1Sám 12,15)

Pál írja: De szeretném, ha bölcsek lennétek a jóra és képtelenek a rosszra. (Róm 16,19b)

Olvasmányok: 1Pt 4,7–11 és Náh 1,1–14

 

Lelki útravaló a mai napra

Csak azért se - valahogy így indul a dackorszak a legkisebbeknél. Hiába mondjuk édesanyaként vagy édesapaként, óvónőként vagy tanítóként, hogy ezt tedd, azt ne tedd: csak azért is megteszi a gyermek. Ez a dac, ez az „én jobban tudom” ősidők óta bennünk van. A bűneset története ugyanezt mondja el nekünk. És mégsem figyelünk a történetben arra, hogy mindennek következménye van. Nem számolunk azzal, hogy az Úristen figyelmezteti gyermekeit. És persze meglepődünk, amikor mégis megtörténik a „nem várt”, egyértelmű következmény, mintha ez az Úristen rosszindulata lenne. Pedig magunknak okoztuk a bajt. Pont, mint ahogyan elődeink is megélték. Mégsem tanulunk.

És az Úristen ennek ellenére foglalkozik velünk, foglalkozik a következménnyel. Mert nem hagy elveszni bennünket. Hanem Fiában, Krisztusban nem ellenünk, hanem értünk veszi magára minden bűnünk minden következményét. Ez a kereszt. És ezt a keresztet lehet megtalálnunk, amikor a jót vagy a rosszat kell választanunk, hiszen iránytűként vezet bennünket Krisztusban, hogy merre kell mennünk. Így lehetünk képtelenek arra, amit rossznak tart az Úr.

Kegyelmes Istenünk! Ne nézd engedetlenségünket, ne nézd bűneinket, hanem tégy késszé arra, hogy a jót válasszuk - benned. Tudom, hogy nélküled képtelen vagyok erre a jóra. De benned és veled minden világossá és egyértelművé válhat - a legnehezebb élethelyzetekben is. Ámen.


Aradi András


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran