Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 09. 20.


Friderika, valamint Frida napja.

Újra örömüket lelik az alázatosak az Úrban, a legszegényebbek is örvendezni fognak Izráel Szentje előtt. (Ézs 29,19)

Meglátták ezt a farizeusok, és szóltak tanítványainak: Miért eszik a ti mesteretek vámszedőkkel és bűnösökkel együtt? (Mt 9,11)

Olvasmányok: Jak 2,5–13 és Mt 16,21–28

 

Lelki útravaló a mai napra

Állandó kérdés, hogy mi legyen a társadalom peremére szorultakkal. Sokszor elintézzük annyival, hogy akik nem képesek megfelelni a társadalmi normáknak, azok nem érdemlik meg a minimális segítséget sem. Ráadásul felzaklatják, zavarják a többi, becsületes embert utcai életmódjukkal, kéregetésükkel.

Néhány évig Miskolcon laktam, a házunk kapuja mellett egy kisbolt üzemelt, állítólag valamikor a város első éjjel-nappalija volt. Az őszi időben egy féllábú hajléktalan vert tanyát a kapualjban, aki nemcsak kéregetésével, hanem időnként részeges viselkedésével is bőszítette a járókelőket. Nagyon mérges voltam rá magam is. Aztán az első erős téli fagyok idején a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival találkoztam, akik épp összeszedték magatehetetlen, féllábú lakónkat. Néhány mondatot beszélgettem velük, s kiderült, a városban keresik a fagyhalál küszöbén álló embereket, de még így is naponta fagy meg valaki a téli hidegek idején. Egy pár évvel korábban hallott előadás jutott eszembe, melyben azt mondta egy férfi, aki évek óta foglalkozik a társadalom perifériájára szorultakkal, hogy ha keressük a definícióját a hajléktalannak, akkor nem a lakás vagy a munkahely hiánya határozza meg, hogy ki a hajléktalan, hanem meglátása szerint végsősoron azok a hajléktalanok, akiket nem szeret senki.

Jézus azokhoz ment, és azokat is szerette, akiket más nem. Mi vajon miért mondjunk le róluk? A problémákat szeretjük kidobni, mint a szemetet a kukába. A szemetes elviszi, onnantól számunkra megszűnt létezni. Ha azonban alázatosabbak lennénk, rájönnénk, hogy ez nem megoldás.

Alázatosnak lenni nem jelent egyet a megalázkodással. Az internetes szinonimaszótárban rögtön az első helyeken helytelen rokon értelmű fogalmakat találunk az alázatos kifejezésre: megalázkodó, meghunyászkodó, szolgalelkű, behódoló, jellemtelen, elvtelen. Ezek egyike sem egyenlő az alázatossal, sokkal inkább a megalázkodóval. A többi, az utánuk felsoroltak már sokkal inkább: elfogadó, fegyelmezett, szolgálatkész. Ezek sokkal előbbre való fogalmak. Így lesznek ma is az utolsókból elsők - reméljük, való világunkban is.

Jöjj, Uram, és nyisd meg szívemet! Láttasd meg velem, hogy lehetek mások hasznára! Küldj lelkiismeretes és képzett segítséget a rászorulóknak! Add, hogy valóban segíteni akarjak másokon, ne csak a magam hasznát nézzem! Vigyázz családomra és szeretteimre! Add, hogy a szeretet mindig megmaradjon közöttünk, hogy ne sodródjon egyikünk se a társadalom peremére. Adj lelkiismeretes felsőbbséget és segítőkész szeretetszolgálatokat, olyanokat, akik elkötelezettek, hogy kevesebben legyenek a társadalom kivetettjei, és legfőképpen újítsd meg az emberek szívét, hogy megtalálják helyüket az emberi közösségekben és családjaikban! Így kérlek, Uram, vigyázz mindannyiunkra! Ámen.


Gerlai Pál


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran