Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 08. 22.


Menyhért és Mirjam, valamint Mária, Marietta napja.

Amikor kiirtják a földön élők közül, népe vétke miatt éri a büntetés. (Ézs 53,8)

Gondoljatok rá, aki a bűnösöktől ilyen szidalmazást szenvedett el, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek. (Zsid 12,3)

Olvasmányok: 1Kor 9,16–23 és Mt 11,1–19

 

Lelki útravaló a mai napra

Milyen gonosz tud lenni az ember, mennnyi indulat, mennyi önző akarat tud bennünk felhalmozódni, amely erőszakká fajul! Ott lappang bennünk kezdettől fogva, attól a pillanattól kezdve, amikor az ember elcsábult a gonosz szóra. Évezredek távlatából pedig úgy tűnik, hogy mi, emberek semmiből sem tanulunk. Ugyanaz ismétlődik újra és újra. A gonoszság és a kapzsiság, a hatalom iránti vágy uralja a világot.

Isten látta ezt a folyamatot, érzékelte a mi emberi tehetetlenségünket. Ezért az ő szeretett Fiát, Jézust küldte el a világba, hogy bűnné legyen az ártatlan értünk.

A gonoszság ellenszere éppen ezért a szeretet. Jézus ezt képviselte itt a földön, és erre tanít bennünket is. Ha a gonoszságra gonoszsággal válaszolunk, azzal csak tetőzzük a bajt. Viszont ha a rosszra jóval felelünk, és a gyűlölet és harag helyett szeretettel fordulunk embertársainkhoz, megtapasztalhatjuk a jézusi magatartás áldásait. Lehet, hogy furcsán néznek majd rád, az is lehet, hogy megvetést és haragot szítasz a fejedre, de a te lelkiismereted tiszta lesz. A jó cselekvése pedig felszabadító érzés.

Úr Jézus, köszönöm Neked, hogy életedet adtad értem. Köszönöm, hogy ma is velem vagy, számontartod életemet, és vigyázol rám. Nem engeded, hogy a gonosz erők elhatalmasodjanak rajtam. Sokszor nehéz szeretnem azokat, akik bántanak, akik szúrós szemmel és megvetéssel néznek rám. Akik észre sem vesznek, és még a köszönésemet sem fogadják. Te azonban megerősítesz, és reményt adsz a szívembe. Tudom, hogy ha Téged követlek, jó úton járok. Segíts, hogy szeretettel forduljak azokhoz is, akik lenéznek és átnéznek rajtam! Bízom Benned, Uram. Ámen.


Szarka István


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran