IgeIdő - napi meditáció

Január 3.
Azután ezt mondta nekik Jézus: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg." Lk 12,15

Érték és mérték

"Sikerekben gazdag új évet!" Az év első napjaiban még sokszor fogjuk hallani ezt a jókívánságot. Hogyan lehet lemérni a sikert? Mi a mérleg, és mi a mértékegység? Célokat tűzünk ki, és ebben az évben igyekszünk ezeket megvalósítani. Ha ez megtörténik, akkor sikeresek vagyunk? Egyáltalán vannak-e céljaim - Istentől ihletett, általa inspirált célok?
Manapság népbetegségnek mondható az önértékelési zavar. Nagy az ember értékességének az inflációja. Folyton változik az árfolyam. Az ember életében egyetlen valódi kísértés létezik: az, hogy a dolgoknak - történéseknek, tetteknek, gondolatoknak - saját maga legyen a mércéje. Három jellegzetes terület van, amelyhez a skálát igazítjuk. Ezek kerülnek elő Jézus megkísértésének történetében is (Mt 4,1-11). Az egyik: az vagy, amit teszel, annyit érsz, amennyire hasznossá tudod tenni magad. A másik: az vagy, amit mondanak rólad. A harmadik: az vagy, amid van. A vagyonod, amit magadénak mondhatsz. Jézus szerint azonban az ember egyikkel sem azonosítható. Az egyetlen, ami számít, hogy Isten mit mond rólam. És ő azt mondja: enyém vagy, szeretlek, gyermekem vagy; nem a személyes teljesítményed, vagyonod miatt, hanem miattam, az én feltétel nélküli szeretetem miatt! Légy szabad attól a kényszertől, hogy magad, vagy mások szemében akarj jó lenni! Fogadd el, hogy szeretlek! Nézd, micsoda út áll mögötted: jó, hogy most itt vagy velem. Rám figyelj, és én vezetlek. Emeld föl a tekintetedet, és láss túl a napi feladatokon, az élet sokkal több, mint a napi betevő! Nézd, mi mindened van, amit tőlem kaptál! Ez mind eszköz, és nem cél. A cél a teljes élet. Velem megtalálod.

Szerző: Győri Péter Benjámin

 

Az IgeIdő kötet tartalma