IgeIdő - napi meditáció

Január 11.
Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: "Vajon ti is el akartok menni?" Simon Péter így felelt: "Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad." Jn 6,67-68

Előre menekülés

Éreztél már olyat, hogy már mindegy, csak menjünk innen, lépjünk le, már nincsen értelme az egésznek, csak legyen már vége? Igen? Én is. És még nagyon sokan. A gondok és kellemetlen helyzetek egyik megoldási formája a menekülés. Menekülés kapcsolatból, munkahelyről, családból, helyzetből.
Ilyenkor az ember gyakran nem gondolja végig, hogy mi lesz utána, nem mérlegel, csak szabadulni akar. Ez persze sok esetben azt eredményezi, hogy csöbörből vödörbe kerül.
Ha kicsit tovább lépünk az egyén szintjéről, egy csoport vagy a társadalom szintjére, akkor ugyanezt a tendenciát láthatjuk. Forradalmak, megmozdulások, szabadságharcok, egy vélt, vagy valósan elnyomó hatalom ellen. De a legtöbb esetben azt látjuk, hogy az emberek csak addig terveznek, ameddig megszabadulnak a nem kívánt nyomástól. És ez sokszor a győzelmet a bukással teszi egyenlővé.
Péter apostolról sok rosszat el lehet mondani. Megtagadta Jézust (Mt 26,69kk), képmutató is volt (Gal 2,11kk), de nem véletlenül kapta a Péter ("Kőszikla") nevet Jézustól, nem véletlenül lett oszlopapostol. Jó rálátással áldotta meg őt a Lélek. "Uram, kihez mehetnénk? Örök élet beszéde van nálad." Hova menekülhetnénk máshová lehetetlen helyzetekből, nehézségekből, vagy hol lehetne legnagyobb biztonságban az életünk, mint Krisztusnál? Hol találhatunk életet rajta kívül? Sehol.
A legcsodálatosabb kegyelem ebben az, hogyha Krisztushoz menekülünk, akkor az nem megfutamodást jelent a problémáktól, nehézségektől, hanem megoldást. Meneküljünk hát Krisztushoz, aki az örök életet is nekünk ajándékozza.

Szerző: Kovács Viktor

 

Az IgeIdő kötet tartalma