IgeIdő - napi meditáció

Január 12.
Ellenben abban hiszünk, hogy mi is az Úr Jézus kegyelme által üdvözülünk. Éppen úgy, mint ők. ApCsel 15,11

Akkor is az enyém vagy!

A sok bukást átélő ember reménye az, hogy helyre tudja tenni, amit elrontott. Betart bizonyos szabályokat, ahogy a jeruzsálemi gyülekezetben is felmerült ez: a körülmetélkedés szabálya. Péter azonban határozott: senki sem üdvözülhet a cselekedetek által. Csak az a hit tisztíthatja meg a szívünket, hogy Jézus értünk halt meg a kereszten.
Péter nem felejtette el, hogy ki volt. Nem felejtette el, hogy szándéka, eltökéltsége, teljes emberi elkötelezettsége sem volt elég ahhoz, hogy megálljon a próbában. Elbukott, tagadott, ezért el is keseredett, úgy gondolta, hogy nem méltó Jézushoz. Jézus azonban feltámadása után mellé állt, szeretete, kegyelme megtisztította.
Egy ismerősöm kimondottan azért ment Indiába, hogy megtudja, miért nem sikerültek az életében bizonyos dolgok, miért kell szenvednie. Ott "megtudta" egy gurutól, hogy előző életében orvos volt, és hibákat követett el - ezért van átok az életében.
Jézus a vakon születettel kapcsolatban azt mondja, hogy sem ő, sem a szülei nem tehetnek a szenvedésről. Sőt, azt mondja, hogy a világon nyomorúságunk van. De bízzunk, ő legyőzte a világot. Az ő, halálon aratott győzelme által, bűnbocsátó kegyelme által juthatunk az üdvösségre, s nem nekünk kell azt kiérdemelnünk ebben az életben, vagy tévesen elképzelt újabb életek által.
Egy lányt a nevelőszülei örökben akartak fogadni. Ő azonban csúnyán visszaélt szeretetükkel, pimasz módon beszélt velük, sőt egyszer meg is lopta őket. Mire a szülők ismerősei azt tanácsolták, hogy eresszék szélnek, hiszen úgysem köti őket még semmi, még nem a lányuk. Mire a szülők: "De hiszen éppen azt mondtuk neki, hogy te akkor is a mi lányunk vagy." Ez a kegyelem jelentett fordulópontot a kapcsolatukban. Jézus kegyelme, Isten örökbefogadó szeretete jelent a mi életükben is fordulópontot. Ő ezt mondja: Te akkor is az enyém vagy!

Szerző: Baranka György

 

Az IgeIdő kötet tartalma