IgeIdő - napi meditáció

Január 15.
Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. Mt 5, 14

Légy világossághordozó

Nagyon nem szeretem a szocreált. A blokképítészetet, ha lehet, még kevésbé. Mégis, amikor Miskolc felé közelít a vonat, néhány perccel az érkezés előtt kinyílik a panoráma, elénk ragyog valami egészen különleges látvány. Az Avas tetején és oldalán feltűnik a hegyen épült város: a világosszürke 11 emeletes házak hosszú sora messze ragyog a napfényben. Megindító a monumentalitás, a sűrűn teleépített hegytető és hegyoldal... Aztán persze rögtön vége is az igézetnek, néhány pillanat múlva a távlatot épületek takarják el, és a vonat megérkezik a realitásba. Nagy vonatszusszanás, fékrándulás, lehet leszállni - aluljáró, Miskolc-retro.
Lehet szeretni, vagy nem szeretni, egy biztos: látszik. Nehéz örökség (nagy)apáinktól, hiszen évtizedekre, generációkra előre befolyásolja emberek sorsát, vágyait és valóságát. Nem ad teret, nem enged felszabadulni, nem köt a természetes valósághoz - ám való igaz, kényelmesebbnek tűnik, mint a tornácos, ami földes is meg sáros.
Jézus példája jól érthető: Értékrendet vállalva, azért hangosan és szótlanul is kiállva, és a következményeket is viselve - nem megrettenve, de valós reménységgel telve kimagaslik, kiviláglik a keresztény ember arca is sok lehajtott fejű társa között. Jól tudjuk, milyen nehéz a megélhetési harcosok sorában napba nézőnek, napot kutatónak maradni! De már messziről látszik - mint a lakótelep a szőlőhegy helyén -, meghatároz, viszonyítási, tájékozódási ponttá válik.
Kérdéseinkkel és kudarcainkkal, megérlelt válaszainkkal és örömmel nyugtázott, beteljesített, megvalósított vágyainkkal együtt a világosságot hordozók csapatához tartozónak valljuk magunkat. Akik hiszik, hogy Isten valóság, jelenléte és ereje megtapasztalható. Megismerhető a mélységes kiszolgáltatottságot is felvállaló Jézusban. A hétköznapoknak is ereje, a türelem, az alázat forrása, az újrakezdés vágya és lehetősége, a szeretet maga.

Szerző: Buday Barnabás

 

Az IgeIdő kötet tartalma