IgeIdő - napi meditáció

Január 31.
Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert önmagát meg nem tagadhatja. 2Tim 2,13

Harc a hűtlenség ellen


A hűség az egyik legszebb emberi erény, hűnek maradni a legnagyobb isteni ajándék. A világ tele van a Sátán kísértéseivel. Ki sem kell lépnünk az utcára, elég bekapcsolni a számítógépet, és rajta keresztül részesévé válunk a világhálónak. Egyetlen kereső gomb megnyomásával olyan ajánlatok tárulnak elénk, amit jelenlegi és eljövendő életünkben el nem érhetünk, és valószínű, hogy előtte nem is vágyakoztunk volna utána.
Azok, akik megismerték az Isten tiszta szeretetét, akiket átölelt "Isten nagy kegyelme", a mindenkori hűtlenség elleni harcosokká válnak. Ez értelmetlen harcnak tűnik, mert óemberünk minden nap elveszíti a csatát, és gyakran előfordul, hogy a harc több menetes. Pál nem elítéli az akaratgyenge embert, aki képtelen hű maradni, hanem biztosítja az Isten szeretetétől, mert ő a Szeretet.
"Ha" - mennyi mindent sejtet ez a két betű, rejt valami bizonytalanságot, de magában hordozza a változás lehetőségét is. Az apostol azt szeretné, hogy ne érezzünk bizonytalanságot, hanem felhívja a figyelmet a kitartás, az elkötelezettség ajándékára, a benne való maradásra. Micsoda párosítások: együtt meghalni-együtt élni, tűrni-uralkodni, hűtlenség-hűség, és ez mind attól a két betűtől függ, "ha". Ebben a két betűben van elrejtve az emberi sorsunk.
Esténként gyakorta utóér a letargia. Végig gondolom a nap történéseit, az elvégzett és el nem végzett feladatokat. Szomorúan konstatálom, hogy sokkal többet kellett volna magamból adnom, de ismét nem sikerült. Isten ennek ellenére naponta ad új feladatot, nem engedi az önmardosást, hanem bátorításával figyelmeztet. Lehet, hogy nem sikerült, hogy elmaradt a bizonyságtevő szó, de Ő akkor is hűséges marad.
Amennyiben Istennek ez a hűsége igazán megérint minket, akkor magunk is ennek a hűségnek a jegyében éljük életünket. Legyünk hűségesek mind a Vele, mind az emberekkel való kapcsolatainkban.
Áldott emlékű nagymamám jut eszembe, aki huszonhét évesen egy három éves és egy karon ülő gyermekkel áll férje koporsója mellett. A gazdasági világválság kirobbanása évében, a kilátástalanság közepette sem vállalta az emberileg könnyebb megoldást, elutasította a rokonság győzködéseit egy új házasságról. Nem akart gyermekeinek mostohaapát. Holtáig hűséges maradt férjéhez, az Isten előtt kimondott hűségesküjéhez. "Szeretnék lenni, mint ő..." (EÉ 427)


Szerző: Jakab Béla

 

Az IgeIdő kötet tartalma