IgeIdő - napi meditáció

Február 10.
"Figyeljetek csak ide, szeretett testvéreim: vajon nem Isten választotta-e ki azokat, akik a világ szemében szegények, hogy hitben gazdagok legyenek, és örököljék azt az országot, amelyet Isten az őt szeretőknek ígért?" (Jak 2,5)

Az örökség


Vajon hányszor utasítottuk már el Jézust? Előítéletünk hányszor akadályozott már minket abban, hogy valóban találkozhassunk az Istennel, hogy általunk "előítélt" embereken keresztül taníthasson valami fontosat nekünk?
Sokat tanultam már cigány testvérektől, de ami a leginkább a szívembe égett, az az, ami minden úrvacsoravételkor és -osztáskor azóta is mindig ott van előttem. Két család között feszülő konfliktus, eldurvult helyzet. És akkor elhangzik a kérdés: "Megbocsátottál-e mindazoknak, akik vétkeztek ellened?" Jöhet az automatikus válasz: "Megbocsátottam." Ki tudja ezt igazán leellenőrizni, hogy mi van a szívemben, hogy igazat mondok-e? A legegyszerűbb út az egyszerű válasz. Akkor, ott a két feszültségben álló család férfijai elkezdtek közelíteni egymáshoz, kezet fogtak, megölelték egymást. Akkor, ott meg tudtak bocsátani a másiknak, és így szívből tudtak felelni a gyónási kérdésre. Hazugság lett volna odatérdelni az oltárhoz, ha csak automatikus a válasz, de a szívükben ott a gyűlölet. És ők nem is akartak az Úr elé járulni hazugságban.
Ezek az emberek a világ szemében szegények, mégis mennyi gazdagságuk van! Át tudják élni az igazi megbocsátás örömét, és engem is megtanított ez a történet arra, hogy nyitott szívvel járjak közöttük, mert az Isten nekünk is szeretné adni ezt a hitbeli gazdagságot. Jézus életében különösen is szerette a szegényeket és a világ által kirekesztett embereket. De az örök élet ígérete mindannyiunknak szól! Mindannyian, akik Istent szeretjük, együtt leszünk az ő országában, a hitben gazdagok közösségében.


Szerző: Andrejek-Györfi Judit

 

Az IgeIdő kötet tartalma