IgeIdő - napi meditáció

Február 15.
"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." (Mt 7,24)

Aki kősziklára épít, megtartatik


Gyülekezeti hittanóráink barátságos, meleg vidámsága jut eszembe erről az igéről. Jelenlegi legifjabb hittanosunk, egy két és fél éves kisfiú kéri minden alkalommal a "bolond homok"-ot, ami egy kedves mutogatós gyermekének, amely hűen követi a példázat szövegét.
Annak idején, amikor az éneket tanítottuk a gyerekeknek, kockából építettünk várat egy nagy tálban a homokba és egy betondarabra. Kicsit megráztuk mindkettőt, és lám, a homokra épült vár összeomlott. Jól látták, megtapasztalták mindazt, amit Jézus ebben a példázatban elmond hallgatóinak, amit ma is mindannyiunk szívére akar helyezni.
Néha nekünk sem árt, ha így, ilyen szemléletesen gondoljuk végig Jézus szavait. Életünk keresztútjainál, nehéz döntéshelyzetekben halljuk Jézus szavát, tudjuk, mi volna a helyes út, a jó irány, és bár erősen csábít a másik, eszünkbe jutnak a homokon boruló fakockák. Jézus arról beszél, hogy a mi életünk is így tud összeomlani, tönkremenni, ha nem ő annak szilárd alapja. Másik lehetőség, csábítóbb, könnyebb megoldás mindig kínálkozni fog, és problémák, bajok, nehézségek is mindig lesznek, maradnak. De a szilárd alapon nyugvó élet nagyobb eséllyel áll meg a próbák közepette, mint a süppedős, puha, homokos, bizonytalan alapra épített jövő.
"Te építsd életed Krisztusra" - énekeljük a harmadik versszakban, és valóban ennyit kell elhatároznunk. Van bőséggel választék a gyenge, rossz talajok között, de az életünket megtartó alap csak egy van: Jézus Krisztus. Az a nagyszerű, hogy ha egyszer, az építkezés elején jól választunk, akkor nem mi tartjuk kézben az életünket, hanem megtartatunk. Igen, megtartatunk és segítséget kapunk a kétségek között, erőt a próbák terhe alatt - ha hittel kérjük ezt nap mint nap. Mert "[j]öhet az eső és fújhat a szél [...], de a ház örökké áll."


Szerző: Keczkó Szilvia

 

Az IgeIdő kötet tartalma