IgeIdő - napi meditáció

Március 5.
"Menjetek tehát a keresztutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre! A szolgák ki is mentek az utakra, összegyűjtöttek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt, és megtelt a lakodalmas ház vendégekkel." (Mt 22,9-10)

"Készenlétes megajándékozottak"

Vajon milyen lakodalom az, ahol a meghívottak helyett olyanok foglalnak helyet az asztalnál, akiket az utcáról szedtek össze? Bizonyára bizarr társaság lehet, hiszen olyan emberek közössége, akik talán nem is ismerik egymást. A legtöbb lakodalmi ünnepségen a násznép családtagokból, rokonokból, barátokból áll, akiknek nagy része kapcsolatban áll egymással. Mindenki névre szólóan, idejében megkapja az esküvői meghívót, hogy legyen idő a készülődésre. A legtöbb meghívott nem az utolsó pillanatra hagyja az ajándék beszerzését, a megfelelő ünnepi ruha kiválasztását. Már jó előre gondoskodnak mindezekről. Igénkben azonban az utcáról szedett-vedett népség nem tudott felkészülni a nagy napra. Az utca porától koszos ruhában jelentek meg, aminek meg is lett később a következménye. Vajon az őket megkereső szolgáknak mit mondhattak? Örültek, meglepődtek, esetleg potya vacsorára fájt a foguk, vagy voltak közöttük olyanok is, akik magukat méltatlannak tartották, és nem fogadták el a meghívást? Valószínű, hogy ez is, az is előfordult. Mi mit szólnánk ahhoz, ha az utcán kapnánk egy ilyen hívást? Elfogadnánk? Visszautasítanánk?
Isten mint "jó házigazda" szeretné, ha méltó módon ünnepelnénk vele. Ő olyan különleges meghívót adott át nekünk szent Fiában, amelyben nem tüntette fel az időpontot, így bármikor készen kell állnunk az indulásra. Nem egyszerű ez a folyamatos készenlét, sokat kíván tőlünk. Mindenekelőtt olyan bizodalmas hitet, amely megtart bennünket, és biztosít arról az ígéretről, hogy helyünk lesz a meghívottak társaságában. Állandó ráhangolódást a nagy napra, hogy együtt tudjunk tiszta szívből örülni a vele való találkozásnak. Ajándékul önmagunkat visszük, az őbenne reménykedő hitünket, amellyel részesedhetünk mindabban, amivel bennünket vár a királyi menyegzőn. Igazi "meglepetésparti" lesz, úgy hiszem, és abban is biztos vagyok, hogy mi leszünk a megajándékozottak.


Szerző: Valentínyi Erzsébet

 

Az IgeIdő kötet tartalma