IgeIdő - napi meditáció

Március 11.
"De amikor megjelent a mi üdvözítő Istenünk jósága és emberszeretete, nem az általunk véghezvitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket újjászülő és megújító fürdője a Szentlélek által..." (Tit 3,4-5)

Az újjászületés fürdője

Egy kád forró vízben vagy a termálfürdő kellemes gyógyvizében eltöltött néhány óra után az ember úgy érzi, mintha újjászületett volna. Mintha már nem fájnának annyira az ízületek, és könnyebben menne a mozgás is. Ellazul a lélek is, és nem nyomasztják oly mértékben a gondok. Mintha. Mintha - ideig-óráig - jobb lenne. Valójában nincs változás, a kezelés tüneti. Az embernek néha az az érzése, mintha a hit is ilyen fürdő lenne. Mintha kicsit jobban mennének a dolgok az életben, hiszen Isten is megsegít. Sikerült kicsit jobb embernek lenni, mint Jézus nélkül sikerült volna. Talán kicsit jobban el tudom viselni a sok csalódást, ami ért. Mintha kevésbé fájna a sok visszásság, amivel a világban találkozom. És bizonyára igaz is. De csak ennyi?
A szívünk mélyén - valljuk be - többre vágyunk. Nem tüneti kezelésre, mintha-keresztyénségre, hanem teljes gyógyulásra. Valaminek egészen mélyen, gyökeresen kellene megváltoznia. Lehetséges ez, vagy arra vagyok kárhoztatva, hogy belenyugodjam mindabba, ami nem jól megy? Hogy megtanuljak ügyesen igazodni - családban, munkahelyen, emberi kapcsolataimban? Hiszen annyi csalódás van már mögöttem, és olyan sok hiábavaló fáradság. Föladjam?
Az evangélium ebben az egy szóban összefoglalható: "de". Megjelent az Isten jósága és emberszeretete. A világ Isten munkaterülete, szeretetének erőtere. Igaz, emberi erőfeszítéssel, igyekezettel képtelen vagyok megváltozni és változtatni. De ő nem mondott le rólam! Nem a teljesítményemmel értem el őt, hanem az ő szeretete ért el engem. Új ember lettem - újjászülettem! Ő engem kér arra, hogy másokat is felrázzak: nem azért élünk, hogy beletörődjünk abba, ami van, vagy igazodjunk hozzá, hanem hogy az ő szeretetével hassunk, gyógyítsunk - családban, munkahelyen, rokonok közt, a gyülekezetben! Az újjászületés fürdőjébe ma is belemerülhetek.


Szerző: Győri Péter Benjámin

 

Az IgeIdő kötet tartalma