IgeIdő - napi meditáció

Március 23.
"Amikor ezt Jézus meghallotta, így szólt hozzájuk: >>Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.<<" (Mk 2,17)

Ő a teljes életünk ismerője

Gyakran kell kórházban megfordulnom, s ami számomra megdöbbentő, hogy a nap bármely szakában megyek, mindig zsúfolásig vannak a folyosók. Ilyenkor elgondolkodom azon: ennyire sok beteg lenne hazánkban, ilyen beteg a társadalmunk? Nyilván nem véletlenül keresik fel a rendelőket, hiszen nem az egészségeseknek van szükségük az orvosi ellátásra, az egészségügyi intézményekre, hanem a betegeknek. "Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek." Abban a reményben keresik fel, hogy ott gyógyulást kaphatnak, elmúlnak a testi panaszok, s a testi fájdalmakból fakadó lelki terhek is megszűnnek.
Jézus szándékosan von párhuzamot a betegség és a bűn között. Mindkettő gyötrelemmel, nyomorúsággal, fájdalommal jár. Képes nyomorba dönteni az embert, ha engedi, hogy "eluralkodjék" szervezetén (betegség), életében (bűn). Jézus valóban látja, hogy milyen fájdalmat tud okozni a betegség ("betegség ismerője", Ézs 53,3), és milyen következményekkel jár a bűn megtűrése az ember életében ("a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze", Ézs 53,5).
Jézus jövetelének célja, hogy a bűn által megrontott életünket helyrehozza, felkínálja azt a "gyógyulási módot", amit ő adott kereszthalála által. Ő a bűnösöket szereti a legjobban, ezért mindent megtett, hogy mind az életünk, mind a bűneink a legjobb helyre kerüljenek. Életünk az ő kezébe, bűneink a kereszt tövébe, ahogy Füle Lajos verse csodálatos módon fejezi ki ezt:

Siessetek, hamar lejár!
Kegyelme már régóta vár.
Ma még lehet, ma még szabad,
borulj le a kereszt alatt!

Elszáll a perc, az életed.
Ma még, ha jössz, elérheted.
Ne késs tovább, ne várj tovább,
ma kérd Atyád bocsánatát!


Szerző: Zsarnai Krisztián

 

Az IgeIdő kötet tartalma