IgeIdő - napi meditáció

Március 31.
"...ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket... mindaz, amit a világosság leleplez, nyilvánvalóvá lesz." (Ef 5,11.13)

A világ Világossága

Minden tavasz az újjáéledés-újjászületés évszaka. Szemünk láttára, egyik napról a másikra támad fel téli álmából a természet. Kipattannak a rügyek, a fák virágba borulnak, mintha a hallottaiból támadna fel minden.
A tavasz a fények időszaka is. Ritkán látható módon tud ilyenkor ragyogni az azúrkék ég királya, a nap. Szinte szikrázik minden, nyomban napszemüvegért nyúlunk, úgy elvakít a fényáradat.
Igazi felüdülés ez a léleknek! Vége a letargikus hangulatnak, mi több, mintha belülről valami késztetést éreznénk környezetünk rendbetételére, s kertrendezésbe, fametszésbe, nagytakarításba vagy éppen ablaktisztításba kezdünk.
Ehhez hasonló történhet meg bárkivel - lelki értelemben is! Amikor Isten Szentlelkével kapcsolatba kerülünk, vakító módon világít bele életünkbe, hétköznapjainkba. Egyszerre mennyei világosság támad. Mindent másképpen kezdünk el látni és értékelni. Egykettőre előbújnak, láthatóvá válnak életünk szeplői, vadhajtásai, hibái és bűnei. Igen, a mennyei világosság napvilágra hoz mindent, ami piszok és szenny. A tisztánlátáson túl új utat is mutat a vele kapcsolatba kerülőnek. Hitre juttat, Jézus Krisztushoz vezet, hogy meglássam, a mindenható Isten már akkor szeretett engem, amikor szent Fia, Jézus Krisztus az első nagypénteken életét áldozta e világért, s benne értem is.
Jézus egyik jól ismert mondása: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága." (Jn 8,12) A természet évről évre megújul, feltámad; legyen ez példává mindannyiunknak! Éljük földi életünket tiszta fényben és világosságban! Jézus Krisztus, a világ Világossága nemcsak megvilágítja a sötétség haszontalan cselekedeteit, de el is vezet az örök világosságra, az öröklétre. Hiheted és élheted ma is.

Szerző: Blázy Árpád

 

Az IgeIdő kötet tartalma