IgeIdő - napi meditáció

Április 4.
"...mert maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettek engem, és hiszitek, hogy én az Istentől jöttem. Én az Atyától jöttem, és eljöttem a világba; de most elhagyom a világot, és az Atyához megyek." (Jn 16,27-28)

Honnan hova

Kevesen tudatosítják magukban, merre is tart életük. Hogy honnan jöttek, azt még csak-csak tudják, de hogy hová tartanak, azt már nem. Legtöbb esetben nem azért, mert nem érdekeli őket, hanem egyszerűen a mindennapi helyzetek és a hétköznapok terhe nem engedi, hogy ilyeneken gondolkodjanak. Ha mégis megteszik - mert időről időre mégiscsak elgondolkodnak -, akkor sem tudnak igazán mit kezdeni a kérdéssel, mert annyi a változó az életükben, hogy kevés kivételtől eltekintve senki sem vetemedne még hosszú távú előrejelzésekre sem, nemhogy nagy vágyakra.
Jézus ezzel szemben teljesen tisztában volt azzal, hogy honnan jött és hová megy. Küldetésének kezdő- és végpontja is ugyanaz volt. Egészen pontosan ugyanaz a személy: az Atya. Ez nem valami kényszerű vargabetű volt életében. Nem valami büntetés, amely alól szabadulni kellett. Ez teljesen megtervezett és tudatos küldetés volt: a megváltás. Ez számunkra a legnagyobb örömhír. Jézus ugyanis az Atyától jőve és hozzá visszatérve nem hagyott bennünket magunkra, hanem közbenjáróként összekapcsolt bennünket vele. A keresztben Krisztus utat nyitott, hogy szeretetközösségben lehessünk az Atyával.
Ezzel a mi életünknek is reményt, célt és értelmet adott. Az Atyától jöttünk, hiszen ő teremtett minket, és Krisztusban ő lehet a célunk is.


Szerző: Kovács Viktor

 

Az IgeIdő kötet tartalma