IgeIdő - napi meditáció

Április 9.
"Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus és Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben." (2Thessz 2,16-17)

A Jóreménység foka

Pál apostol a Thesszalonikaiakhoz írott második levelében buzdítja, vigasztalja az üldözések közepette is Krisztusban reménykedő híveket. Emlékezteti őket Isten szeretetére és arra a felfoghatatlan nagyvonalúságra, amellyel Jézus Krisztusban vigasztalással és jó reménységgel ajándékozta meg őket.
Hazánkban a rendszerváltás óta - Istennek hála - a keresztyéneknek nem kell üldöztetéstől rettegniük; mindenki bátran felvállalhatja a hitét. Mégis úgy látom, hogy a jó reménység mintha hiányozna a hívők életéből.
Afrika délnyugati csücskén, egy kis félszigeten található az a sziklás földnyelv, amely a Jóreménység foka nevet kapta. Korábban az állandó tengeri viharok miatt a Viharok fokának nevezték, de miután sikerült megkerülni, és egyben körbehajózni Afrika déli csücskét, a portugál király új nevet adott neki. Az volt az ő jó reménysége, hogy az így létrejött tengeri útvonal új korszakot nyit az Indiával való kereskedelemben.
Kedves lelkész barátomnak meséltem egy idős és súlyosan beteg asszonytestvérről, aki talán már nem is fog ebből a bajából felépülni. Barátom nemes egyszerűséggel azt mondta: "Üzenem annak az asszonynak, hogy ne aggódjon és ne féljen, mert jó reménységünk van." Mélyen elgondolkoztam ennek a banálisan hangzó mondatnak az igazságán. Hiszen a húsvét örömhíre pontosan arról szól, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneinkért, és feltámadásával legyőzte a halál hatalmát. Új utat nyitott az emberiség történetében. Persze van, aki továbbra is úgy érzi, hogy az élete a viharok foka, ahol biztosan zátonyra fut. Akik azonban Jézusban bíznak, azok megtelnek jó reménységgel. Mert Urunk ott van velünk a viharban is, és célba juttat minket. Ez valóban mindennap és ma is a "jó reménység foka".


Szerző: Sághy Balázs

 

Az IgeIdő kötet tartalma