IgeIdő - napi meditáció

Április 14.
"Ez a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya, amely behatol a kárpit mögé." (Zsid 6,9)

Horgony a kárpit mögött

Nagymamámnak volt egy ezüst nyaklánca, amelyen szív, horgony és kereszt függött. Ő mutatta nekem kiskoromban, hogy a hit, a remény és a szeretet szimbólumai ezek. A remény horgonya ebből az igéből ered.
A hajókat lehorgonyozzák, hogy a szél és a hullámok ne sodorják el. Nem mozdíthatatlanul; a hullámok ingatják a hajót, jobbra-balra hajtják, de a horgonykötél nem hagyja elsodródni.
Amikor a kikötőben csörlővel leeresztik a horgonyt, hosszan, zörögve ereszkedik a lánc. Mintha soha nem akarna leérni, végtelen mélységbe süllyedne. A ködös északi-tengeri kikötőben láttam a hajóról, amikor a parthoz kötötték, a sodronykötél elveszett a ködben, nem lehetett látni a partot, a kötél végét. - Kilátótorony tejéről sem lehetett a végét a ködben látni, a sodronyok eltűntek a mélységben. A torony kissé kilengett, a kötelek nem feszültek, nemes ívük volt. - Egyszer a Lomnici-csúcsra mentünk a lanovkával. A hegyet felhő borította. Csak annyit láttunk, hogy a drótkötél, amelyen függ a kabinunk, eltűnik a felhőben.
A kárpit a szentélyt választotta el a jeruzsálemi templomban. Elválasztja Isten világát az ember világától. Senki nem tekinthetett mögé. Az ige azonban olyan horgonyról beszél, amely a kárpit mögé hatol. Nem látni a végét. Lelkünk horgonya láthatatlanul, végtelen magasságban ott kapaszkodik. Ez a reménységünk. Néha engedi, hogy kilengjünk, olykor jól meg is taszítanak a hullámok, de nem engedi, hogy elsodorjanak.
Egyszer olyan játékban vettem részt, amelyben egy kör közepén álltam, és a többiek jó erősen ide-oda lökdöstek. Olyan erősen, hogy azt sem tudtam, honnan ér a következő lökés, és mikor esem el. Azután el kellett képzelnem, hogy egy kötél fölfelé összeköt az éggel, és lefelé a mélységgel. A lökések ugyanolyan erősek voltak, ugyanúgy megtántorodtam, de éreztem, hogy meg vagyok tartva.
Így tart meg a reménység láthatatlanul ma, és végtelenül.


Szerző: Kézdy Péter

 

Az IgeIdő kötet tartalma