IgeIdő - napi meditáció

Április 29.
"Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek." (Jak 1,12)

Veszélyben vagy!

Kísértés minden, ami el akar szakítani az Úr Jézustól. Kísértés minden, ami más utat, más igazságot, más életet kínál, mint az Úr. A kísértő pontosan tudja, melyek a gyenge pontjaim, mikor, hogyan és mivel lehet a tekintetemet elszakítani Jézusról, és más irányba vezetni.
Az ige azokat nevezi boldognak, akik kitartanak a kísértés idején. Ennek első feltétele, hogy észrevegyem a veszélyt. Még ha kifinomult, látszólag szelíd és ártalmatlan álruhában is közelít.
Segítsen a jobb megértésben egy hétköznapi példa: az anyós és a meny a legjobbat akarja a fiának, illetve a férjének. Mégis mennyi konfliktus, harag, emelt hang, veszekedés, gyakran gyűlölködés támad abból, hogy mindketten szeretik és javát akarják a szívükhöz közel álló férfinak. Csak éppen más-más módon. Természetesen számtalan más helyzetben is támad a kísértő, hogy eltakarja a hit útját előlünk. Otthon, a családban, iskolában, munkahelyen és az utcán, a gyülekezetben és a barátok között, mindenütt ott az alkalom, amit a kísértő kihasznál.
Időben felismerni a veszélyt, időben segítségért fordulni ahhoz, aki könyörülni tud, akinek a szavára lehet visszahúzódni, a rosszat jóval leküzdeni. Boldog ember az, akinek ez sikerül. De az is lényeges, hogy ez ne csak egyszer történjen meg, hanem állandó feladat legyen. Sikerüljön egyszer, sikerüljön hétszer, még hetvenszer hétszer is, legyen ez egy életen át valóság. Aki mindvégig kitart, az örökli az Isten országát.
Sajnos nekem nem sikerül mindig, örülök, ha csak néha nem sétálok bele gyanútlanul ördögi helyzetekbe. De tudom, hogy akinek kegyelme nagy, veszni engem se hagy. Talpra állít, megsegít. Szavával, igéjével világosságot gyújt. Így lehet még időben felismerni a már rám leselkedő veszélyt. És aki napról napra az igével él, annak - ha kudarcokkal is - sikerül mindvégig kitartania.
Az az örökség, amit elnyerünk, az élet koronája. "Megéri" a küzdelmet. Amikor Jézus a mennyországról beszél, örömről, kimondhatatlan boldogságról szól. Részleteket nem mond, de ez is elég a hívőnek.

Szerző: Sztojanovics András

 

Az IgeIdő kötet tartalma