IgeIdő - napi meditáció

Június 4.
"Tanítványai odamentek hozzá, felébresztették, és ezt mondták: Uram, ments meg minket, elveszünk! De ő így szólt hozzájuk: Mit féltek, ti kicsinyhitűek? Ekkor felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és minden elcsendesült." (Mt 8,25-26)

Trianon emléknapján

A tanítványok Jézust követve hajóba szálltak, hogy átevezzenek a túlsó partra. A Genezáret tavának víztükre pillanatok alatt félelmetes, viharzó tengerré tud változni a hegyek felől érkező szél hatására. A korábban lágyan ringatózó hajó a természeti elemek harcában a túlélésért küzdő gyenge lélekvesztővé válhat. Az élet emberileg kiszámíthatatlan. Ebben hasonlít a Genezáret-tóra. Tartogat meglepetéseket. A csendes, békésnek, nyugodtnak mutatkozó élet egyszer csak viharossá válik. Félelmetes hullámok tornyosulnak fejünk fölé, már-már attól tartunk, hogy maguk alá temetnek, és elveszünk. Ilyenkor nem segít a képzettség, sem a rátermettség, sem a bölcsesség, sem befolyásos barátok... Ilyenkor csak az számít, bízom-e Jézusban. Hiszem-e, hogy ő az, aki a kilátástalannak tűnő helyzetekben, a legnagyobb viharok közepette is mellettem van, és megszabadít a pusztulástól?
Aki bízik Jézusban, annak nem kell félnie az élet viharaiban. Mennyi aggodalmaskodástól, kétségbeeséstől, szenvedéstől szabadulhatnánk meg, ha a hullámverések, viharok közepette nem feledkeznénk el Jézusról, aki lehet, hogy csendesen meghúzódik valahol szívünk egy rejtett zugában, de ott van, és van hatalma a legnagyobb, legádázabb viharok lecsendesítésére is! Van hatalma életünket kivezetni a viharból, a megpróbáltatásokból. Van hatalma csendes, békés vizekre kormányozni életünket, amíg megérkezünk a túlsó partra.
95 évvel ezelőtt ezen a napon Trianonban emberi döntés született nagy viharok lecsendesítésére. Hogy ez mennyire volt sikeres, másfelől mennyi indulatot korbácsolt fel, annak magunk is tanúi lehettünk, lehetünk. De érezzük és tudjuk, hogy Jézus velünk volt az elmúlt évtizedekben is, és hisszük, hogy velünk lesz ezután is. Ő a történelem Ura. Tudta és akarata nélkül semmi sem történik velünk. Bízzunk az ő megőrző kegyelmében és szeretetében!


Szerző: Kovács Erzsébet

 

Az IgeIdő kötet tartalma