IgeIdő - napi meditáció

Június 12.
"Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: >>Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.<<" (Zsid 13,5)

Gazdasági kérdések

A világ, amelyben élünk, nem függetleníthető a gazdasági kérdésektől, hacsak nem élünk remeteéletet valahol az erdő mélyén vagy egy szigeten, mint a regénybeli Robinson. Pénz nélkül még alapvető állampolgári kötelezettségeink egy részét sem tudnánk teljesíteni. A családi vagy a gyülekezeti terveink megvalósítása is elképzelhetetlen lenne enélkül. A mai gazdasági nehézségek korában sokat, talán túl sokat kell foglalkoznunk ezzel a problémával. Kérdés, hogy a gazdasági ügyek a szükséges, a fontos vagy a legfontosabb kategóriába kerülnek-e értékrendünkben. A pénz eszköz vagy cél? Cél, amely minden eszközt szentesít, vagy eszköz csupán a célok eléréséhez?
Az ószövetségi utalás Mózes búcsúzását idézi, aki Isten közelségét a tűzoszlop, a felhő, a vihar és a történelemi események során is átélte és megtapasztalta. Számára az Örökkévaló nemcsak a hit és az erkölcs terén szabott törvényt, hanem csodáival betevő falatot és szomjat oltó vizet, az élet mindennapi feltételeit is biztosította vándorló népének. Isten közelsége, jelenléte megfizethetetlen, felbecsülhetetlen, pótolhatatlan. Ezek az egymásba szövődő kifejezések próbálják leírni számunkra Isten közelségének, hűségének, gondviselésének mindennapos csodáját.


Szerző: Lackner Pál

 

Az IgeIdő kötet tartalma