IgeIdő - napi meditáció

Június 26.
"Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek..." (Tit 2,11)

Ingyen elvihető

A várost járva gyakran botlom óriásplakátokba, ahol egy-egy frissen megjelent könyvet, újságot hirdetnek ezzel a szlogennel: Megjelent! Vagyis már kapható, megvásárolható egy termék, ami feltétlenül kell és szükséges ahhoz, hogy az életünk jobb, szebb, minőségibb, szórakoztatóbb legyen. Játsszunk el most egy pillanatra a gondolattal, milyen is lenne, ha egy óriásplakáton ezt a Tituszhoz írt mondatot pillantanánk meg egyszer, picit átfogalmazva: Megjelent az Isten szeretete! Megtalálható minden templomban! Ingyen elvihető! Ebben a félmondatban benne van ez is, benne van minden.
Az Isten részese lett a mindennapjainknak Jézus által, és a szabadságot kínálja válogatás nélkül minden embernek. Kínálja minden embernek azért, hogy teljes életet élhessen. Jézus az emberi létezés minden magasságát és mélységét, örömét és bánatát megismerte. Az Isten szeretete azért jelent meg, hogy elűzze a félelmeket, a bizonytalanságot, és része legyen az életünknek. A kegyelem gyakorlása a világi hatalom kiváltsága, a büntetés teljes vagy részleges elengedése. Az Isten itt nem egy kegyelmi kérvényre ad választ, amelyet mi nyújtottunk be hozzá. Megelőzi a kérvényünket, és szinte felfoghatatlan és megérthetetlen módon szelíden, finoman érkezik közénk, hogy egyértelművé és nyilvánvalóvá tegye a közte és közöttünk lévő akadályok leomlását. Nincsenek feltételek, nem támaszt különleges elvárásokat velünk szemben, nem állít próbatételek elé. Megjelent az Isten szeretete minden embernek, válogatás nélkül, ingyen elvihető.
Nem egy egyszeri élményt kínál, mint a plakátokon hirdetett könyvek, hanem megváltozott, minőségi életet. Olyan életet, amely vele válik teljessé.


Szerző: Barthel-Rúzsa Zsolt

 

Az IgeIdő kötet tartalma