IgeIdő - napi meditáció

Június 29.
"Ha valaki hallja az én beszédeimet, és nem tartja meg azokat, én nem ítélem el azt; mert nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem azért, hogy megmentsem." (Jn 12,47)

...és mégsem elítélni jöttél!

A huszadik század talán legnagyobb hatású fizikus tudósa, Albert Einstein írta egyszer, hogy "mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja". Úgy élni ebben a világban, hogy nem ítélkezünk, a lehetetlennel határos feladat. Mérlegre tesszük a bennünket körbevevő világot, és megítéljük: ez jó, az rossz. Ez tetszik, attól távol tartom magam. Ő szimpatikus, a másik kevésbé. Ez jó ember, a hírekben kimontírozott arcú elítélt pedig nagyon gonosz lehet. Ítélkezéseink mentén alakul ki a bennünk élő kép. Máshogy nem is lehet megvalósítani egy logikus életet.
Jön azonban Jézus, és úgy lép közénk, emberek közé, hogy minderről tud, és mégis megvalósítja az ítélet ellentétjét, a megmentő szeretetet. Ezt valamikor gyerekkoromban én is hallottam - mert a hit hallásból van -, és onnan vezetett a hosszú út lelkészi ordinációmig, éppen ezen a napon, június 29-én. A nem ítélkezők, hanem megmentettek bandériuma alá szólított.
Milyen fölfoghatatlan, mérhetetlen csoda, hogy van valaki, aki ismeri a legmélyebb bensőnket, esendő, bűnös voltunkat, és mégsem elítélni jön, hanem megmenteni! Mindenről tud, és mégis megvalósítja a megváltást. Emberileg ez sehogyan sem lenne logikus, de Jézus nem sokat törődött az emberi megszokással, a hétköznapok érzéketlen törvényszerűségeivel. Ez valami teljesen más; általa nem érdekes többé a másik szemében lévő szálka.
Valahol olvastam egy másik mondást is: mindent megérteni annyi, mint mindent megbocsátani. Köszönöm, Uram, hogy te mindent értesz az emberi szívekben, és megmentesz bennünket. Megteremtetted azt a fizikai valóságot, amelynek Einstein nagy tudósa lehetett, de te vagy az, aki igazán értesz, mert te vagy az emberi lélek valódi ismerője, és mégsem elítélni akarsz, Uram.


Szerző: Liszka Viktor

 

Az IgeIdő kötet tartalma