IgeIdő - napi meditáció

Július 2.
"És ezt mondta nekem: Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen." (Jel 21,6)

A mérgezett ital drága

Ha már van tapasztalatunk órákon át tartó kínzó szomjúság után a vízzel való találkozásról... Nos, a Jézussal való találkozás ilyen a lelkünk számára.
A lelki szomjúság mindannyiunkat gyötör. Az emberek különböző módon próbálják kielégíteni ezt a szomjúságot: alkohollal, kábítószerrel, szabados életvitellel, újpogány vallásokkal. Napjainkban sokaknál kialakult a számítógép- vagy internetfüggőség. Az érdekes ebben az, hogy itt már nem szerepel valami anyag, ami a függőséget képviseli, hanem csak a virtuális valóság. Ezek ideig-óráig kielégítik a szomjúságot, de mivel mérget tartalmazó "italok", ezért lassan-lassan tönkreteszik fogyasztóikat, sőt családi és baráti kapcsolataikat is.
Alkoholbeteg ismerősünk családtagja az egyház által szervezett gyógyító alkalmakról érdeklődött: "Volt már kórházi elvonón többször is, de nem ért semmit." Nem arról van szó, hogy úgy akarjuk elvenni a szomjazótól az italát, hogy nem adunk helyette semmit? Pedig mérgezett ital helyett részesülhet az élet vizéből, ami igazán kielégíti a lelki szomjúságot.
Akik megszabadultak valamilyen függőségükből, azok kivétel nélkül azt mondják, hogy Istentől valami jobbat kaptak. Valahol gellert kapott az életük: a szüleik elváltak vagy nem voltak elérhetők, mert csak a pénz, a munka, a hajtás volt. De gyakran valakinek (nagymamának, édesanyának) a kitartó imádsága hozta meg a gyümölcsét, s jött az életváltozás 10-20 évvel később. Egy vállalkozó arról számolt be, hogy zsivány módon élt, társaival "ügyeskedtek", feleségétől elvált, ivott, füvezett. Aztán egy istentiszteleten hallotta Jézust a szívében: "János, neked itt a helyed." Ez annyira eltalálta, hogy könnyek szöktek a szemébe, s elhatározta, hogy addig jár abba a gyülekezetbe, amíg meg nem tér. Ezt követően ismét elvette a feleségét, abbahagyta a "zsivány" életmódot.
A kegyelmet, az élet vizét ingyen adja Jézus. A mulandóságot, szomjat valójában nem oltó szereket drágán adja a világ.


Szerző: Baranka Mária

 

Az IgeIdő kötet tartalma