IgeIdő - napi meditáció

Július 11.
"...ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami neki tetsző és tökéletes." (Róm 12,2)

Változzatok!

Élni annyi, mint változni. A leghibásabb mondataink egyike: én ilyen vagyok, és ilyen is maradok! Mert aki meg akarja tartani önmagát, elveszíti. Aki pedig a változások sodrában elveszíti a tegnapi, a mai önmagát - az fog valójában magára találni. Változzatok meg, forduljatok meg, írja Pál apostol egy sorsfordító történelmi korban. Van más lehetőség is: Istennek tetsző élet, okos istentisztelet, értelmes munkavégzés. Változzatok meg az Isten logikája szerint való életre, amelyben együtt van napi munkavégzés és istentisztelet.
Odaszánás, áldozat. Nincs itt szó vérről és halálról, késhegyig menő küzdelemről bűnnel és gonosszal, "csak" szolgálatról. A test, a munka odaszánásáról. Nem a füst, a látvány, hanem a tettek mögött meghúzódó szándék a fontos - az indítóok, a motiváció.
Kinek akarok tetszeni, kinek akarok megfelelni, kinek akarok hűséget igazolni? Milyen utasítást hajtok végre? Kinek használ? A megváltozás, áldozathozatal sohasem cél, hanem eszköz, amely az értelmes munkához, okos istentisztelethez segít. Isten élő szíveket akar, és nem áldozatokat.
Ábrahám a hit példája. "Menj ki a te földedről, indulj el az ismeretlenbe, kezdj újat" - hangzott az isteni szózat. Ábrahám hitének titka a belátás volt: akárhová küldi is őt Isten, nem akar neki rosszat. Ezért indult el.
A megújulás nem visszakanyarodás a régi mintákhoz, visszatérés egykori jobb önmagamhoz, nem valami új fazon, hanem minőségi változás az életemben.


Szerző: Lehoczky Endre

 

Az IgeIdő kötet tartalma