IgeIdő - napi meditáció

Július 18.
"Nátánaél megkérdezte tőle: Honnan ismersz engem? Jézus így válaszolt neki: Mielőtt Fülöp idehívott téged, láttam, hogy a fügefa alatt voltál." (Jn 1,48)

Csak Jézus tudja

Bár János evangélista evangéliuma legelejére teszi a tanítványi kör kialakulásáról szóló beszámolót, ráadásul ebben lényegesen eltér három másik társától, Nátánaélről csak itt olvashatunk. Máshol, később sehol. Nem tudjuk, ki ő. Kutatók a középkorra teszik annak idejét, amikor Bertalan apostollal kezdik azonosítani - hiszen minden tanítványi névsorban Fülöp után szerepel, talán így különböztették meg családi és utónevét.
Jézus megszólítására Nátánaél kérdez: Honnét ismersz engem? Honnét tudod, hogy ki vagyok? - szól az ismeretlenül vele szemben állóhoz. És Jézus válasza egyetlen rövid pillanat alatt megtöri ellenállását. Mert Jézus tudja a választ! Tudja, hogy ki ő.
Csavarva egyet a válaszon: egyedül Jézus tudja, hogy ki ő. És ebben Nátánaél nincs egyedül. Van körülöttünk jó pár ilyen ember. Talán mi magunk is közéjük tartozunk. Akikről csak Jézus tudja, hogy igazából kik ők. Lehet, hogy környezetük egészen mást lát és feltételez. Olyan jól sikerül minden eltérítő mozdulat, sikerül teljesen mást mutatni...
Az igaz izraelita! - mutat rá Nátánaélre Jézus. Aki kérdez és keres. Izzó várakozásban ég, hogy mikor érkezik el az évszázadok óta várt pillanat, mikor jön el a Megváltó! Igaz zsidó, aki azt gondolja: ha ehhez az kell, akár tizedet adok még a kertemben növekvő kaporból is! Hátha egyszer, egyetlenegyszer mindenki megtartja a törvényt! Közös erővel létrehozzuk a mindannyiunk által vágyott szép új világot!
Ez az igaz izraelita azonban kellően cinikus is, hiszen - bár nincsen róla szinte semmilyen információnk - azt feljegyzik róla, hogy frissen elhívott ismerősének, Fülöpnek hívó szavára visszakérdez: Jöhet valami jó Názáretből?
És Jézus, amikor találkozik vele, ezt a különös falat töri át. Nátánaél egy pillanat alatt mégis elköteleződik mellette. Talán mert érezte: Jézus odafigyel rá. Vagy a barátai szava és lelkesedése ér neki sokat? Nem tudjuk.
Banális vagy nem: csak Jézus tudja.


Szerző: Buday Barnabás

 

Az IgeIdő kötet tartalma