IgeIdő - napi meditáció

Július 21.
"Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa." (Mt 5,10)

Boldogok a távolba látók

Előfordulnak az életünkben nemszeretem dolgok, amiket húzunk-halasztunk, kerülünk, valahogy meg akarjuk úszni. De tulajdonképpen nem lehet, mert előbb-utóbb összecsapnak a fejünk felett a hullámok, vagy érezni kezdjük a súlyát az el nem végzett feladatnak. Amikor viszont rászánjuk az időt, a fáradtságot, akkor megtapasztaljuk azt az örömöt, amit a nehéz, kellemetlen, fáradságos munka utáni állapot jelent.
Emlékszem, egyszer egy pihenésre szánt napon keresni kezdtünk valamit, majd a keresésnek az lett a vége, hogy hosszú órákon át "lomtalanítottuk" a szekrényeket, rendeztük a hosszú hónapok (évek?) során felhalmozódott hivatalos papírokat a fiókokban. A nap folyamán többször megálltunk, felsóhajtottunk, legszívesebben abbahagytuk volna, nagyon utáltuk, de! De este olyan nagy volt a rend a lakásban és a lelkünkben, és teljes egyetértésben tudtuk mondani, ez egy nagyon hasznos nap volt. Nehéz, de értelmes vesződéssel teli.
Persze minden példa sántít, és gyenge utánzata az igazinak, de valahol kicsiben mégis erről van szó. Nem abban a korban (bár nem volt az olyan rég) és nem olyan országban élünk (bár nincs is olyan messze), amikor és ahol üldöznek azért, mert templomba járunk vagy hittanórára jár a gyermekünk. De ismerjük a keresztyénség viharos, hányattatott történetét, és emellett saját életünkben is tapasztalunk ha nem is üldöztetést, de lenézést, kiközösítést, nevetség tárgyává válást azért, mert Krisztusban hívő keresztyénnek valljuk magunkat. Ilyenkor a nehéz pillanatokat, órákat, időszakokat valóban úgy tudjuk elviselni, ha a jutalomra gondolunk.
A rendezett otthon feletti öröm nem hasonlítható, nem mérhető ahhoz az örömhöz, ami szenvedéseink, üldöztetésünk jutalma lesz egykor, mert az minden földi jutalmat és földi örömöt felülmúló, túláradó, elmúlhatatlan öröm lesz. Ez Isten ígérete nekünk. Az ő ígéreteiben pedig bízhatunk.


Szerző: Keczkó Szilvia

 

Az IgeIdő kötet tartalma