IgeIdő - napi meditáció

Július 31.
"Az imádkozásban és a hálaadásban legyetek kitartóak és éberek!" (Kol 4,2)

Az imádkozás hármas feladata

Középiskolában egy testnevelésórán a barátommal versenyeztünk, ki tud több fekvőtámaszt csinálni egy kézen. Mindketten aktívan sportoltunk, így elég látványosnak ígérkezett a bemutató. Az osztály körül is állt minket, de a tornatanár néhány fekvőtámasz után kizavart bennünket az ellenőrzőért, hogy megkapjuk az elégtelen osztályzatot. A feladat ugyanis azon az órán nem az egykezes, hanem a négyütemű fekvőtámasz volt. Hiába érveltünk, hogy mi csináltunk jó pár erősítő mozdulatot, a tanár érvével nem tudtunk vitatkozni: Nem azt tettétek, amit én mondtam.
Azt hiszem, sokszor így vagyunk az imádkozással is. Megy az nekünk kisujjból. Gyakorlatunk van. Imádkozunk reggel, délben és este. Imádkozunk istentiszteleten és nagyobb feladatok előtt. Imádkozunk magunkért és másokért. Imádkozunk: kérünk, hálát adunk, dicsőítünk, könyörgünk... De vajon megvan-e az imádságunk többi üteme?
Mai igénk az imádkozás három ütemére figyelmeztet. Az első: kitartás. Mit értünk kitartó imádság alatt? Kisfiam addig szokott nyüstölni, amíg nem kapja meg azt a dolgot, amit kér. Viszont előfordul, hogy olyat kér, amit nem teljesíthetek. Ilyenkor jön a próbálkozás, kitartóan, hosszan, akár heteken, hónapokon át. Nem adja fel. Vajon vagyunk-e ilyen kitartóak, amikor másokért imádkozunk? Valaki egyszer azt mondta: 30 évig imádkoztam a fiamért, és most 30 év után Isten meghallgatott.
Sokszor azonban nem Isten némaságával van a baj, hanem azzal, hogy mi nem figyelünk oda az ő válaszára. Ez a második ütem: legyetek éberek. Éber, figyelmes vagyok-e arra, amit az Isten válaszol az én imádságomra? Vagy hallom ugyan, de nem tetszik a válasza, ezért durcásan elvonulok.
A harmadik ütem a hálaadás. Nem csak akkor, amikor úgy történnek a dolgok, ahogyan én akarom, ahogyan én kértem. Akkor is, amikor Isten jobbnak látja, hogy ne történjen meg valami.
Imádkozzunk kitartóan és figyeljük éberen Isten válaszát, és attól függetlenül, hogy tetszik-e nekünk az a válasz vagy nem: ne szűnjünk meg hálát adni.


Szerző: Hokker Zsolt

 

Az IgeIdő kötet tartalma