IgeIdő - napi meditáció

Augusztus 5.
"Jézus is meghallotta, amit mondtak, és így szólt a zsinagógai elöljáróhoz: Ne félj, csak higgy!" (Mk 5,36)

A félelmeken is túl

A félelem nagyon erős ellenségünk. Éreztük-e már hatalmát, mintha egyre terjedő betegségként akarna minket felemészteni? Ismerjünk magunkra valamelyikben: elhagyatástól, fájdalomtól, betegségtől, balesettől, szeretteink elvesztésétől, megöregedéstől, haláltól, el nem fogadottságtól, bűnök következményétől, nagy életfordulattól, jövőtől való félelem. És a félelmeink sora ezzel korántsem teljes!
Jézus nem az ösztönös, veszélyelkerülő félelmet tagadja, amikor azt mondja: Ne félj! Őneki azokkal a félelmeinkkel van dolga, amelyek végső kétségbeesésbe, az élet értelmének feladásába taszíthatnak minket. Ő nem akarja, hogy félelmek és szorongások közt éljünk. Azt szeretné, hogy megszabaduljunk félelmeinktől, és boldogok legyünk. Ehhez ajtót nyit egy félelmeken túli világba, ahol Isten szeretetének ereje legyőz minden ártalmat és átkot. Szavára a halálból visszajő az életre a zsinagógai elöljáró leánya is.
Jézus bizonyította, hogy nem a bűné, a halálé, a gonoszé és annak félelemügynökeié a legnagyobb hatalom, hanem az övé.
Mivel nyit számunkra rést a félelmek sötét falán? Ne félj, csak higgy! Hited ad, amely bízik abban, hogy ő erősebb a félelmeinknél is. Vele legyőzhetjük azokat. Azért is, mert a félelmek káosza helyett más programot ültet az emberszívekbe. Szeretetkapcsolatot Istennel és embertársainkkal. Isten szeretetének erőforrását és biztonságát kínálja fel. A teljes szeretet kiűzi a félelmet (1Jn 4,18). Miért? Mert a teljes szeretet a teljes önátadást jelenti, teljes bizalommal, kétségek nélkül. Aki így tud ráhagyatkozni Istenre, az belső békességgel és Isten szeretetének kiteljesedésében reménykedve tekinthet előre az ismeretlen jövőbe is. "Hiszem, hogy Isten minden szükségben annyi erőt ad a kitartáshoz, amennyire szükségünk van. Ezt azonban senki sem kapja meg előre, azért, hogy ne önmagunkra, hanem egyedül csak őrá hagyatkozzunk. Az ilyen hitben teljesen eltűnik a jövőtől való félelem." (Dietrich Bonhoeffer: Hit - részlet)


Szerző: Péter Zoltán

 

Az IgeIdő kötet tartalma