IgeIdő - napi meditáció

Augusztus 10.
"Jézus mondja: Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak nektek." (Mt 6,33)

Keressétek!

Egész életünk nem más, mint szüntelen keresés. Keressük önmagunkat, az élet értelmét, célját, hogy mi teszi tartalmassá, boldoggá, keressük a világ titkait, helyünket a világban, és keressük egymást, a másik embert. William Golding Nobel-díjas íróról olvastam, hogy azt kérte, sírkövén ez a felirat szerepeljen: "Kerestem". Mert az ember kereső lény.
A nagy keresésben egyvalakiről azonban meg szoktunk feledkezni: Istenről. Erre figyelmeztet Jézus, aki a Hegyi beszédben így tanít minket: "Keressétek először Isten országát és az ő igazságát!" Azt mondja ezzel Jézus, hogy ismerjük fel, hogy a legfőbb hiányunk az Isten, hogy nélküle élünk. Pedig rá van leginkább szükségünk. Nélküle minden, amink van - semmi.
Lev Tolsztoj a Feltámadás című regényének végén mondatja ki a főszereplővel ezt a felismerést: "Abban az ostoba meggyőződésben élünk, hogy magunk vagyunk életünk gazdái, hogy az élet csupán élvezetünk céljára adatott nekünk. Pedig ez nyilvánvalóan ostobaság. Hiszen, ha ide küldettünk, akkor valakinek az akaratából és valami végre vagyunk itt. Mi pedig úgy képzeljük, hogy csak a magunk örömére élünk, és világos, hogy közben rosszul érezzük magunkat. Jézus azt mondta: Keressétek Isten országát és az ő igazságát, és a többi megadatik nektek. Mi pedig a többit keressük, és nyilvánvalóan nem találjuk." "Itt van tehát az életem feladata."
Mert hiába szerez magának az ember gyönyörű lakást, ha nem öröm hazamennie, ha benne üres lélekkel és megromlott családi élettel bámulja a szappanoperákat, krimiket vagy a valóságshow-kat. És hiába öltözik bárki a legdivatosabb ruhákba, ha nem tudja, minek vette fel. Ha az embernek a lelke üres, és ezt az ürességet nem lehet anyagi, materiális dolgokkal megtölteni.
Jézus ezért mondja: Törődj előbb a lelkeddel! Merd elhinni, amit ő ígér: Keressétek először az Isten országát, és mindezek ráadásul megadatnak nektek.
Keressük hát az ő országát! Hozzuk rendbe a kapcsolatunkat Istennel, higgyünk, bízzunk benne! Merjük elhinni, hogy ha a hitünk kérdései kerülnek első helyre, akkor a többi mind megadatik nekünk, helyre kerül és megoldódik a többi kérdés is.


Szerző: Balicza Iván

 

Az IgeIdő kötet tartalma