IgeIdő - napi meditáció

Augusztus 13.
"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott." (Róm 8,28)

Szeretetpróba

Életünket vagy akár csak annak egy-egy időszakát aszerint mérjük, hogy mennyire volt jó a számunkra. Az egész nyarunk értékelését meghatározhatja néhány hét időjárása. Nagy kánikulában a munkahelyünkön dolgozni legalább olyan keserves számunkra, mint vízparton nyaralni zuhogó esőben. Életünk pedig tele van rajtunk kívül álló, előre nem látható, nem kiszámítható eseményekkel. Még apróságok is le tudnak sújtani bennünket, még kisebb bosszúságok miatt is felkiáltunk az Úrhoz, hogy miért történt ez velünk, miért kell szomorkodnunk!
Pál apostol azonban valami különleges dolgot állít: hogy "akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál". Ha csupán jó vagy semleges eseményekről lenne szó, például hogy egy nagy lottónyeremény hull az ölünkbe, előléptetnek minket vagy lecseréljük a régi autót, az a végső értékelésnél negatív is lehet: felfuvalkodottá tehet a nagy vagyon, dölyfössé a hatalom, vagy éppen elégedetlenné, ha úgy éljük meg, hogy több járna nekünk. Természetesen a külső események áldássá is lehetnek a számunkra, ha Isten igéje szerint élünk velük.
De hogyan válhat javunkra a bosszúság, bántás, betegség, vereség, baleset vagy gyász? A mindenen győzedelmeskedő szeretet által. Ahogyan Jézus Krisztus kereste és szeretetből lázadozás nélkül elfogadta Isten akaratát. Szeresd az Urat teljes szívedből, lelkedből és elmédből, és megérzed szeretete fényét életed legsötétebb órájában is! Fordulj őhozzá, nézz őreá életed minden napján, akár nagy szerencsének, akár nagy csapásnak tűnnek a körülményeid. Isten, aki idő és tér felett is úr, kivezet a tiszta fény és boldogság felé, és áldássá teheti életed legkeserűbb kínjait is. Krisztus kiállta a szeretetpróbát, az ő fájdalmas keresztje így lehet mindannyiunk számára az öröm forrása. Ez álljon előttünk, ebből merítsünk minden időben.


Szerző: Lászlóné Agod Anett

 

Az IgeIdő kötet tartalma