IgeIdő - napi meditáció

Augusztus 26.
"A jó földbe vetett mag: azok, akik hallgatják az igét, befogadják, és az egyik harmincannyi, a másik hatvanannyi, némelyik pedig százannyi termést hoz." (Mk 4,20)

A termés

A búza kapcsán még a botanikusok is elcsodálkoznak: genetikailag bonyolultabb az embernél, géntérképe sokkal hosszabb a mienknél, s hogy hány fajtája van, tág határok között mozognak a válaszok. A vetőmag-katalógusok számos változatot kínálnak a termesztőknek, éghajlati, talajtani adottságok figyelembevételével, a felhasználási célokat is beszámítva. A lexikonok kiemelik, hogy a kontinentális búza rekordévében (2010) akár 12 tonnát is termett egy hektáron 200 kg vetőmagból. Ez az érték minden más gabonafélét magasan túlszárnyal a mi éghajlati viszonyaink között. Majd´ két évezreddel a példázat elhangzása után az ottani középérték a technikai fejlődés eredményeként - rendkívül jó körülmények között - elérhető. Valószínű, hogy az akkori technológiai szinten a harmincszoros termés állt közel a reális vágyakhoz...
Jellegzetes keleti szófordulat? Maximalizmus? Jézusi túlzás ez a százszoros eredmény? A képzelőerőt feszegető kép, mint a teve és a tű foka? Olyan mérce, amit teljes odaszánással sem lehet elérni?
A Mester itt nem a gabonatermesztéstől beszél, hanem az igehallgatásról. Minden technikai bravúr nélkül, környezeti hatásoktól mentesen. A mai teljesítményorientált nyugati világban érdemes hangsúlyozni: a 30, a 60 vagy a 100 most nem rangsor! Nem hangzik el a bronz-, ezüst- vagy aranyérem. Tények, de nem viszonyítások. A talentumok elosztása sem egyenletes, adottságaink eltérnek, élethelyzetünk differenciált. Ezek mind hatással lehetnek ránk, hitünkre, emberségünkre. A bibliai vers kulcsa az ige befogadásában rejlik. Megnyitjuk az életünket Isten igéje előtt? Befogadjuk lelkünkbe a testté lett igét, Jézust? A termés ezután jön, azért már nem kell aggódni.
Tárjuk ki életünket Jézus előtt! Nem keményszívűen, hanem befogadón, nyitottan várjuk őt! A termést pedig ne sürgessük, ajándék lesz.


Szerző: Lackner Pál

 

Az IgeIdő kötet tartalma