IgeIdő - napi meditáció

Augusztus 29.
"...és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen." (Mt 6,13)

Egyedül is megy?!

Sajnálatos tény, hogy az emberre számos kísértés leselkedik az élet minden pillanatában. Nem egyszeri harcról van szó, hanem folyamatos készenlétről és küzdelemről. Szinte bármi és bárki jelenthet a számunkra kísértést. Számomra ezt legjobban Az ördög ügyvédje című film szimbolizálja, amelyben egy fiatal, feltörekvő ügyvéd komoly döntési helyzet elé kerül, amikor egyik ügyfeléről megtudja, hogy bűnös. Kétfajtaképpen dönthet: vagy megvédi a bűnöst azért, hogy a sikerességén ne essen csorba, vagy hallgat a lelkiismeretére. A film képkockáin mind a két döntés megelevenedik, és a megdöbbentő az, hogy a "jó döntés" esetében ugyanúgy, ugyanannak a színésznek a képében jelenik meg a kísértő, csak másban kísérti meg a főszereplőt. Az első esetben a kísértés tárgya a siker, míg a másodikban az emberi hiúság. És tényleg bármiben megkísérthető az ember, nemcsak olyan dolgokban, mint siker vagy hírnév, hanem akár a gyülekezeti munka eredményességében is. Hisz´ van olyan, hogy a szószékről lefelé jövet az ördög megveregeti még a lelkész vállát is...
Korunk egyik legnagyobb kísértése az, hogy egyedül mindent meg tudok oldani. Erről szónokol a világ. Mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy higgy magadban, és akkor bármi sikerülhet! Hogy egyedül is elérhető minden, csak akarni kell! És talán még a keresztény ember is képes elhinni ezt, hogy én már jó úton vagyok, én már Isten mellett döntöttem, akkor nem fenyeget veszély! Hisz nem akárki vagyok, keresztény vagyok! Okosabb, bölcsebb vagyok, látom a kísértést, és ravaszabb is vagyok a kísértőnél. De ez nem igaz; szükségünk van Isten segítségére, mert különben nem tudunk megállni a kísértések között. Mi egyedül kevesek vagyunk, mert hatalmasabb a kísértő, mint mi azt gondolnánk. Felettünk áll, éppen ezért annak a segítségére van szükségünk, akié az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Egyedül ő segíthet! Mert Jézus ismer bennünket, és ismeri a kísértéseket, hisz ő is megkísértetett, de ellenállt. Ő mutat példát nekünk, és ő segít a mindennapos küzdelemben.


Szerző: Csadó Balázs

 

Az IgeIdő kötet tartalma