IgeIdő - napi meditáció

Szeptember 14.
"Én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála legyen Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által!" (Róm 7,24-25)

Születésnap

Születésnapom van. Készülődöm a családi ünnepre. Az asztal megterítve. Nemsokára érkeznek az enyéim. Még maradt egy kis időm, hogy rendbe szedjem magam.
Tükörbe nézek. Látom, hogy az elmúlt évek nyomot hagytak az arcomon. Sokasodnak ráncaim, a szarkalábak is egyre nőnek fénytelenebbé váló szemem körül. Ellenségem a múló idő. Fölemészt, megsemmisít. Pedig a falitükörben csak a felszín látható. És mennyi hordaléka, terhe van az életemnek a mélyben... Olykor maga alá temet. Születésnapom van, és a fejemben az zakatol, hogy a halálomhoz vagyok egyre közelebb. Foglya az időnek, vesztese az évekkel való versenyfutásnak. Még ha viszonylag jól konzerválom is magam, ha kéznél is van a sminkem, halandó testben élek. Mi másról győzhetne meg egy őszi születésnap? Elmegy a kedvem az ünnepléstől. "Járkálj csak, halálraítélt" - villámlik át agyamon Radnóti sora. "Zsugorodj őszi levél hát! / zsugorodj, rettentő világ! / az égből hideg sziszeg le..." Nincs erőm ünnepelni.
A kertkapu csapódásának zajára kapom fel a fejemet. Éppen jókor nézhetek az élettelen, rideg tükör helyett szeretteim szemébe. Még időben űzi el mosolyuk kétségbeesésemet és ölelésük félelmemet. Ők talán nem is sejtik, hogy a halálra ítélt harminckét éves Jézusig futnak a gondolataim.
Tudom, hogy a halál ítélet mindnyájunkon. Az Istentől való távolodásunk legvégső állomása, elkerülhetetlenül. Azonban Jézus ölelésében mindezt másként is láthatom. Az idő nem csupán ellenségem lehet, hiszen találkozást ajándékoz a Feltámadottal. Aki megváltásomat e halandó földi testben végezte el, diadalt aratva a halál felett, nemcsak földi élettel és születésnappal, hanem az újonnan születéssel is megajándékoz. Életem ezért lehet a hazatalálás kegyelmi ideje. Ünnepeljünk hát a mennyei születésnap előízével! Várva arra a napra, amikor terített asztalánál vendégei lehetünk.


Szerző: Cserhátiné Szabó Izabella

 

Az IgeIdő kötet tartalma