IgeIdő - napi meditáció

Október 8.
"A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők..." (Róm 12,9-10)

A szeretet szabályai

Egész életünket különböző szabályok határozzák meg. Sokszor negatív érzéseink vannak ezekkel kapcsolatban, pedig a szabályok csak segítik a mindennapjainkat. Vegyük például a közlekedést. Gondoljunk bele, hogy mi lenne akkor, ha egy-egy nagyvárosban egész napra kikapcsolnák a jelzőlámpákat. Valószínű, hogy rövid időn belül teljes káosz alakulna ki, és olyan forgalmi dugók keletkeznének, amit nem kívánnánk magunknak. Ebben a zűrzavarban sok baleset is történne - jobb, ha bele sem gondolunk.
Pál apostol az emberi kapcsolatokra is különböző szabályokat tanácsol, amelyeket érdemes végiggondolni és megfontolni.
A szeretet ne legyen képmutató, hanem őszinte és valódi. Mennyi csalódás, fájdalom az eredménye a képmutató magatartásnak, például házastársak színjátéka, gyerek és szülő felszínes kapcsolata, főnök és beosztott, munkatárs és munkatárs színlelt jó viszonya egymással.
Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz! A Bibliában gyakran olvasunk a bűn különböző formáiról, amit gyűlölnünk kell. A jóhoz való ragaszkodást pedig mindig meg kell előznie a gonosztól való elfordulásnak.
Az Istentől kapott szeretetet másokkal együtt kell megélnünk. Fogalmazhatjuk így is: családi érzülettel, meghitt, tapintatosan szerető magatartással forduljatok egymás felé!
Ezek szerint kell élnie a keresztyén, Krisztust követő embernek a 21. században is. Ha nem így élünk, ha a cselekedeteink nem ezekhez a szabályokhoz igazodnak, akkor olyan káosz fog körülvenni bennünket, amelyből éppen a szeretet hiányzik, azaz Jézus, aki az igazi szeretet egyedüli forrása.


Szerző: Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi

 

Az IgeIdő kötet tartalma