IgeIdő - napi meditáció

Október 24.
"Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek." (Jn 15,14)

Szeretet, nap, rendszer

A barátság nagyon fontos dolog, egyik legkülönlegesebb vonása emberségünknek. Lelki naprendszerünkben a szeretet gravitációs mintázatát segít kialakítani. Gyerekkorunkban úgy véljük, hogy mi vagyunk a világ közepe, és aki jó csillagzat alatt születik, annak egy ideig ebben igaza is van. Később megtanuljuk, hogy ez másként igaz, de részben ehhez is kellenek az első, gyerekkori barátságok.
Ahhoz hasonlít ez, hogy eleink a Földet tartották középpontnak, abban hittek, hogy minden, a Nap is a Föld körül forog. Az emberi szellem Istentől kapott bölcsességében hívők, tehát az emberi eszme barátai aztán rámutattak, hogy ez is másként igaz. Ebből a heliocentrikus, vagy ha a lelki naprendszerünkre gondolunk, egocentrikus világképből a barátok zökkentenek ki minket. Bolyongunk az életben, körbe-körbe járó bolygók vagyunk a végtelennek tűnő űrben, de legalább nem magányosak.
És mi is Jézus parancsa? Az a rejtélyes erő, lelki természetű gravitáció, ami mozgásban tartja és összetartja az embereket. Isten és a felebarát iránti szeretetet parancsolja a mester. Néha nehéz engedelmeskedni, de azért jobbára kellemes élmény szeretni és szeretve lenni, ez az igazság. De az igazság mögött ott a csoda is. Jézus szeretetparancsa nem csupán mozgásba hozza a semmiben nyugvó rendszert, de nekünk, lelki űrben körbejáró bolygóknak megadja az értelmet is: a szeretet gravitációjától egyben tartva a keringés már nem is tűnik idegőrlő önismétlésnek, ugyanazon körök fölösleges, végtelen befutásának. Ismétléseinkből sok jó szokás válik, találkozásainkból ünnep. Az ilyen bolygók ütközése nem katasztrófába torkollik, hanem katarzisba.
És mindez azért lehetséges, mert lelki naprendszerünk közepén ott a valódi gravitációs központ, a fényt, életet és meleget adó nap, a Sol Invictus, naptámadat: Jézus Krisztus. Az ő barátságának fénye tesz bennünket egyáltalán láthatóvá egymás számára még a lélek sötét éjszakájában is.


Szerző: Liszka Viktor

 

Az IgeIdő kötet tartalma