IgeIdő - napi meditáció

Október 25.
"De Jézus azonnal megszólította őket, és ezt mondta: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!" (Mt 14,27)

"Próbáld meg ugyanezt a Balaton jegén!"

2012 februárjában egy hihetetlen történet tartotta lázban a magyar sajtót: két luxusterepjáró alatt beszakadt a Balaton jege, az autókat elöntötte a jeges víz, az anyagi kár több millió forintra rúgott. Néhány jól értesült médiaorgánum tudni is vélte, hogy ki járt pórul: a baleset felfedezését megelőző napokban egy közösségi oldalon olyan képeket osztott meg egy ismert vállalkozó, amelyeken egy terepjáró látszódott a befagyott Balaton partján ezzel a képaláírással: "Indulok Siófokra. Persze a jégen..."
A képekre és az eseményekre válaszul új erőre kapott a 21. század második évtizedének jellegzetes kommunikációs bombája - amelyet az ismert etológus és valláskritikus, Richard Dawkins közel 40 éve hozott be a köztudatba -, az úgynevezett mémgyártás. Kreatív fiatalok százai alakították át a hírt, és készítettek humoros képeket, amelyek némelyike már-már blaszfémiába hajlott. Egy ilyen karikatúrán megjelent a vízen járó Jézus is, akinek "mutatványát" lesajnálva, egy napszemüveges, bundába öltözött, kopaszra nyírt fejű vállalkozó így szólt: "Ez semmi, próbáld meg ugyanezt a Balaton jegén egy terepjáróval!"
Nagyon jól leírja a jelenség azt, milyen az emberi gondolkodás. Sokszor sem Istent, sem embert nem ismerve, tudatlanul megyünk neki a világnak, amelynek bizonytalan alapja beszakad a butaság alatt. És persze megjelenik a kritikus fiatal generáció válasza, hogy humorral lehet túllendülni a mindennapok furcsaságain, de a nehézségein, kilátástalanságán is. Mondják, hogy a félelem a humorral győzhető le legegyszerűbben: nem csak a 21. század emberére jellemző ez. Bizonyára Jézus vízen járásának a híre is hasonló reakciókat válthatott ki.
Vajon mi volt a célja Jézus vízen járásának? Egyrészt nem e világi hatalmát nyilvánította ki. Erről tesz bizonyságot az a gesztusa is, ahogyan megnyugtatja a félelemtől felkiáltó tanítványokat - nem hagyja őket kétségek között. A "bizalom" szó megnyugtatólag hat az emberre, sokkal inkább, mint a "higgy nekem". Jólesik, ha van kiben bízni, és a körülöttünk levők bíznak bennünk. Jézus ezt a bizalmat nem fellengzős csodatettekkel érte el, hanem bölcsességével és tanításával. Ez hiányzik a ma sokszor elbizakodott, feltűnést kelteni akaró, szűk látókörű emberekből. Nem csodatettekkel, hanem a biztonság érzetével lehet erőt adni a körülöttünk élőknek.


Szerző: Gerlai Pál

 

Az IgeIdő kötet tartalma