IgeIdő - napi meditáció

November 6.
"Amikor továbbhaladt, meglátta Lévit, Alfeus fiát, aki a vámszedőhelyen ült, és így szólt hozzá: Kövess engem! Az pedig felkelt, és követte őt." (Mk 2,14)

Lépéselőny

- Mindig lépéshátrányban vagyunk - mondta nekem rendőr rokonom, aki a bűnüldöző szervek lehetőségeiről elmélkedett egy alkalommal. - A bűnözők mindig egy lépéssel előttünk járnak - folytatta. - Soha egyetlen bűnözőt sem kapnánk el, ha nem lennének visszaesők, ha nem követnék el újra és újra ugyanazt a típusú bűncselekményt.
Az Úr napja úgy jön el, mint a tolvaj - olvashatjuk a hasonlatot Pálnál (1Thessz 5,12). Ez az egyáltalán nem hízelgő párhuzam arra is vonatkozhat, hogy Urunk lépéselőnyben van hozzánk képest.
Jézus követésére hívja Lévit. Ez azzal a nyilvánvaló helyzettel párosult, hogy Lévinek fel kellett ismernie ezt a lépéselőnyt. Meg kellett látnia ebben a soha nem látott emberben azt, aki egy lépéssel biztosan előtte jár, de talán többel is. Az tud bennünket vezetni, aki rendelkezik némi előrelátással. Nem kell, hogy ismerje a jövőt, nem kell csodálatos jóstehetséggel rendelkező embernek lennie. Elég annyi előrelátással rendelkeznie, amennyi ahhoz kell, hogy mondjuk a focimeccsen támadóként a védők mozgása alapján előre tudjon látni egy helyzetet...
De - vethetjük ellene - Lévi helyzete nem krízishelyzet, vagy legalábbis nem tűnik annak. Ül a vámos asztala mellett, és várja a kuncsaftokat. Persze attól, hogy a felszínen csak egy átlagos napnak tűnik, még dúlhatnak belül óriási lelki viharok, és átélhet valaki minden alapot megrengető lelki válságot. Ebben a pillanatában találhatott rá Jézus Lévire. Meglátta benne a szenvedő embert, aki más sorsot szeretne. És persze azt is, akivé egyedül ő tehette, a későbbi Mátét, a tanítványt, az evangélium íróját.
Amikor ott ülünk a saját asztalunk mellett, és az alapok meginognak, értelmüket vesztik a hétköznap rutinjai, akkor gondoljunk Lévire, akit elhívott Jézus. A követésre hívás szól nekünk is. Az hív, aki ismeri a következő lépést, amelyet már nekünk kell meglépnünk.


Szerző: Réz-Nagy Zoltán

 

Az IgeIdő kötet tartalma