IgeIdő - napi meditáció

November 10.
"Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja." (1Jn 3,8)

Jézus Krisztus erősebb!

Kemény beszéd ez, hiszen naponta vétkezünk gondolattal, szóval és cselekedettel - nem gondolom, hogy ebben egyedül lennék. János apostol szavai által azzal szembesülünk, hogy az ördög munkálkodik bennünk, s így van ez azóta, hogy megjelent a kísértő a Paradicsomban Évának és Ádámnak, s bűnre csábította őket. Mindaz, ami rossz, ami bűn, ami emberi gyarlóság, az ördögtől van. Nemcsak a csintalan gyermekre lehet mondani, hogy "ördög bújt belé", hanem ránk is. Bizony, amikor bűnt cselekszünk, az ördög lakozik bennünk. De hála Istennek, van bennünk jó is, van szép is, van szeretet is, s tudjuk, ez az Istentől van. Jakab apostol mondja: "...minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá..."
Hogyan lehet így élni? Egyik énünk viaskodik a másikkal: jót tegyek vagy rosszat? A keskeny úton járjak vagy a széles úton? Amikor megbántanak, megbocsássak? Amikor megdobnak kővel, dobjak vissza kenyérrel? Amikor indulatot vagy haragot tapasztalok, akkor szeretettel válaszoljak? Nem lehetetlen vállalkozás, mert éppen ezért áll mellettünk Jézus Krisztus, azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja. Hogy erősebb legyen bennünk a jó, mint a rossz, a szeretet, mint a szeretetlenség, az alázat, mint a gőg, s lehetne hosszan folytatni a sort.
Börtönmissziós szolgálatom kezdetén egyszer egy budapesti börtönben arra kért a börtönparancsnok, hogy beszélgessek vele. Egyszer csak a következőket mondta: "Tudja, lelkész úr, a börtön a legborzalmasabb hely a világon, bizonyára az ördög is jól érzi magát benne..." Aznap, amikor hazamentem, tapasztalt missziós barátomtól kaptam levelet Amerikából: "Tudod, Gábor, a börtön a legcsodálatosabb hely a világon! Talán sehol ilyen csodálatosan és hatalmasan nem lehet bizonyságot tenni arról, hogy Jézus Krisztus erősebb, mint a bennünk munkálkodó ördög!"
Felejthetetlen biztatás volt számomra, s marad, amíg élek: Jézus Krisztus erősebb!


Szerző: Roszík Gábor

 

Az IgeIdő kötet tartalma