IgeIdő - napi meditáció

November 14.
"Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" (1Kor 10,31)

Mi az ok?

Gondolkodtál-e már azon, hogy mit miért teszel? Az apró mozdulatoktól kezdve egészen az életed idején átívelő folyamatokig. Miért? Mi az oka a cselekvésnek? Mert az ok mozgatórugó is egyben. Ezért vagy azért teszed. Ez vagy az mozgat. Ezért vagy azért élsz, vagy, létezel.
Miért állsz meg reggel a tükör előtt? Mi mozgat ebben az egyszerű, mindennapos cselekvésben? Miért nézed meg önmagad? Csak tudni akarod, hogy minden rendben van a frizuráddal, vagy meglegyint azért a hiúság szele is?
Miért nem adsz a koldusnak az utcán? Nem érdekel? Nincs nálad pénz? Nincs időd? Vagy talán hosszan kifejthető elméleted van arra, hogy hogyan verik át az embereket a koldusmaffiák? Vagy cinikusan csak annyit gondolsz magadban, az az aprópénz úgysem változtat meg semmit sem?
Próbálj meg ma utánajárni a tetteid okainak.
Teremtőnktől kaptuk az életünket. Ezért minden lélegzetvételünk, minden gondolatunk, szavunk és tettünk mögött az ő éltető ereje van. És ez a mozgatórugó. A Teremtőtől kapott életet hálából a Teremtőért élni. Ez a beteljesedett élet. Ezért az életemet akkor találom meg igazán, ha mindent őérte teszek. A saját életemet elveszítem, hogy mégis megnyerjem azt. Krisztus erről beszél, ezt teszi, ezt teljesíti be azzal, hogy valóban, a szó eredeti értelmében is az életét adja értünk, hogy ezzel is az Atya dicsőségére lehessen.
A cselekvésem okát megkeresni olyan, mint amikor az erdőben előveszem a térképet és az iránytűt. Feltenni a kérdést, hogy Isten dicsősége mozgat-e engem, őérte élek-e, olyan, mint behangolni egy hangszert, mielőtt megszólaltatjuk azt. Minél többször pontosítom az irányt, annál inkább közelítem a célt. Állj meg így reggel a tükör előtt, nézz így a kérő kézre, tervezz így, igazodj ehhez. Hogy minden, de tényleg minden cselekedeted Isten dicsőségére legyen.


Szerző: Krámer György

 

Az IgeIdő kötet tartalma