IgeIdő - napi meditáció

November 23.
"Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek." (Mt 5,9)

Lelkész a volánnál

A szolgálati autóm oldalán nagy betűkkel ez a felirat áll: "Magyarországi Evangélikus Egyház; Technikai szám: 0035" A hátsó szélvédő felső sávjába pedig ezt írattam: "dabas.lutheran.hu". Ezek alapján még azok számára is beazonosítható vagyok, akinek semmi közük nincs egyházunkhoz: aki ebben az autóban ül, az evangélikus egyházat képviseli, és Dabason él. Nem titkolom, hogy vezetés közben sokszor felmegy bennem a pumpa, és legszívesebben a volán mellől, az öklömet felemelve oktatnám ki azt, akivel bajom van, vagy hosszasan nyomnám a dudát, hogy érezze magát rosszul az, aki éppen (szerintem) "bénázik". Azt sem rejtem véka alá, hogy ettől a viselkedéstől az árulkodó feliratok tartanak vissza. De ahányszor megóvnak a feliratok egy-egy ilyen kirohanástól, a lehiggadás után elgondolkodom: Mi értelme is lenne annak, ha kiabálnék a másikkal? Attól kinek lenne jobb? Ki nyugodna meg tőle? Mindnyájunk számára elgondolkodtató, hogy mi lenne, ha mindenki kiabálna a másikkal, és hangos szóval kioktatná. Ha nem tartana vissza bennünket semmi attól, hogy a vélt sérelmeinknek hangot adjunk, még ennyi békesség sem lenne a világban. Milyen jó, hogy volt valaki, aki példát adva akkor is a rosszakaróiért könyörgött, amikor azok szántszándékkal az élete kioltásán fáradoztak! Jézus megtörte az emberi logika korábban sérthetetlennek tartott, szigorú menetét, és felcsillantotta azt a lehetőséget, hogy békességben, türelemmel is el lehet intézni a dolgainkat. Sőt ehhez példáján túl erejét is ajándékozza övéinek!
Isten fiának neveztetni óriási felelősség. A szószéken is, az autóban is. Krisztus megbocsátó arcát kell tükröznünk a bűneiktől szabadulni vágyó, de kiutat egyelőre nem találó emberek felé. Isten felszentelt szolgája vagyok, nem fáradozhatom azon, hogy a másik rosszul érezze magát! Ellenkezőleg!
Ám a békesség teremtésének és megőrzésének feladata nem a lelkészek kiváltsága. Minden keresztyéné, minden Jézust követővé!
Urunk, Krisztus, könyörülj rajtunk!


Szerző: László Milán

 

Az IgeIdő kötet tartalma